Orientační nabídka


 

Preventivní akce pro řidiče kamionů proběhla letos popáté

dk
Dnes se uskutečnil pátý ročník akce „Den pro kamiony“, který připravil Ústecký kraj společně s Ministerstvem dopravy - BESIP a dálničním oddělením Krajského ředitelství Policie ČR a za vydatné podpory německé policie. Do prostoru 78. kilometru D8, kde se Den pro kamiony odehrával, zavítal i krajský radní pro oblast dopravy Jaroslav Komínek a vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje Jindřich Franěk.
 

 
 

„Výchova řidičů, osvěta a prevence patří mezi důležité faktory, jak zvyšovat bezpečnost silničního provozu. Ústecký kraj se po této stránce věnuje nejen řidičům kamionů a autobusů, na něž je zaměřena tato akce, ale také mladým začínajícím řidičům i cyklistům," komentuje tuto bezpečnostní akci Jaroslav Komínek, radní kraje s kompetencí pro oblast dopravy. 

Takto nám dnešní situaci popsal jeden z řidičů:

Je úterý 8. září krátce po poledni a jedu z Ústí nad Labem po dálnici D8 směr Drážďany. Blížím se k benzínce a odpočívadlu na zhruba 78. kilometru u Varvažova a najednou vidím v těchto místech jinak nezvyklé dopravní značení. Dálnice zde zpomaluje na 100 a 80 kilometrů za hodinu a stahuje se jen do pravého jízdního pruhu. Zdáli vidím na zúžení policejní blikající vozidlo a policisty, kteří si zjevně k případné kontrole či odstavení na odpočívce vybírají podle nějakého klíče vozidla a řidiče. Zvědavost mi nedala, abych na odpočívadlo nezabočil. Hemžilo se to tu policejními vozidly české a německé police, ale přitom bylo zřejmé, že se o ryze policejní „zátah“ nejedná.“

Řidiči kamionů a autobusů, kteří nebyli připoutáni bezpečnostními pásy nebo se dopustili jiného přestupku, byli odkloněni na odpočívku na D8 u Varvažova a zde pro ně byla připravena série úkolů v rámci preventivní akce na zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Přítomni byli i příslušníci i německé dálniční police. Kontrolovaní řidiči za přestupek stejně zaplatili a navíc absolvovali test na otočném simulátoru nebo na simulátoru nárazu a mohli s použitím speciálních brýlí zažít pocity řidiče pod vlivem alkoholu, drog nebo při velké únavě.

Letošním unikátem byl otočný simulátor, který řidičům natvrdo zprostředkoval zážitek při převrácení kamionu.

Během této akce bylo zastaveno a zkontrolováno více než stovka vozidel.

Akci navštívily televizní štáby a řada novinářů.

Podívejte se na reportáž: http://u-tv.geniusmediatv.cz/aktuality/den-s-kamiony.html 

Připravil: OMK

dk

dk
Simulátor si vyzkoušel i radní Jaroslav Komínek

 

dk

dk
Na simulátoru nárazu

dk
Radní pro dopravu Jaroslav Komínek neodolal ani vyzkoušení simulátoru nárazu

 

dk

dk
"Kouzelné brýle" simulující reakce v opilosti...

dk
... nebo reakce řidiče při jeho nadměrné únavě

dk

dk

 

 

dk

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 8.9.2015 / 8.9.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém