Orientační nabídka


 

Prezident Miloš Zeman ukončil návštěvu kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Miloš Zeman
Středa 4. února byla posledním dnem třídenní návštěvy prezidenta České republiky Miloše Zemana v Ústeckém kraji. Včera zavítal nejprve na Mostecko, dalším zastavením byl poté Jirkov a zcela na závěr zámek Červený Hrádek. Prezidenta doprovázel po celou dobu jeho návštěvy regionu hejtman Oldřich Bubeníček.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 5. února 2015

V Komořanech u Mostu se dopoledne setkal prezident s vedením společnosti Severní energetická, a.s. (SevEn). Před lomem Československé armády ho přivítali Jan Dienstl, předseda dozorčí rady a majitel, a generální ředitel společnosti Petr Kolman. Spolu s prezidentem a hejtmanem se rokování zúčastnila rovněž náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, další představitelé SevEn a členové sdružení odborových svazů, Okresní hospodářské komory a Hospodářské a sociální rady Mostecka. Na tomto jednání i následném setkání se zaměstnanci lomu ČSA, tedy horníky, kteří na dole pracují na skrývce, při těžbě uhlí, úpravě důlních vod či rekultivačních či dalších činnostech, bylo hlavním a de facto jediným tématem tolik diskutované prolomení limitů těžby. Jejich zrušení hlasitě a dlouhou dobu požadují těžaři a jako jediné možné řešení je vidí i český prezident, i když, jak řekl před dvěma dny v Ústí, je to zlo, ale menší zlo, než za stávajícími hranicemi těžebních oblastí nechat uhlí v zemi.  Před horníky jasně řekl, že k prolomení limitů dříve nebo později dojde a vyzval těžaře, aby vyjednávali s lidmi z Horního Jiřetína nebo Černic už nyní o odkupu jejich domů. O tom, že republika uhlí za limity potřebuje, promluvil před horníky také hejtman Bubeníček.

V poledne přijel prezident s doprovodem na městský úřad v Jirkově, kde ho přivítal starosta města Radek Štejnar. Na radnici se setkal s jirkovskými zastupiteli a řediteli městských příspěvkových organizací. Při následujícím setkání s občany města v sálu kina Květen věnoval Miloš Zeman městskému praporu prezidentskou stuhu a podepsal se do pamětní knihy.

Třídenní oficiální návštěvu Ústeckého kraje (v říjnu roku 2013 navštívil Miloš Zeman během dvou dnů šest okresů kraje, tedy všechny kromě Děčínska) ukončil prezident na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Soukromě poobědval s hejtmanem, poskytl rozhovor Deníku a později završil oficiální návštěvu na tiskové konferenci. Byly na ní desítky novinářů, kteří prezidenta během tří dnů po kraji doprovázeli a informovali o návštěvě veřejnost. Prezident Zeman ve svém závěrečném prohlášení mimo jiné řekl: „V Ústeckém kraji jsem za své působení v politice asi posté. Vzpomínám si na zámeček Větruše, kdy před každými komunálními volbami jednotlivé politické strany slibovaly, že zámeček opraví. Ten ale dál chátral a stala se z něj ruina. Teď mě tam pan hejtman ubytoval a já viděl nádherně zrekonstruované prostory. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se o to zasadili a všem těm, kteří pracují na tom, aby se Ústecký kraj měnil k lepšímu, podobně jako zámeček Větruše.“

Hejtman Bubeníček nám na závěr návštěvy hlavy státu řekl: „Velice si vážím toho, že prezident navštívil Šluknovský výběžek, plnohodnotnou součást Ústeckého kraje, který tam v posledních letech investoval velké peníze do dopravní infrastruktury, do školství nebo do řešení sociálních problémů. Jsem také rád, že pan prezident viděl, že je tam vynikající česká firma s českým kapitálem, která se umí prosadit na světových trzích. Jsou to techničtí odborníci, proto i kraj se snaží podporovat technické školství. Tam, a nejen nahoře v kraji, se právě prosadí techničtí středoškoláci i vyučení řemeslníci.“ Hejtman opět potvrdil, že s průběhem návštěvy prezidenta ČR v Ústeckém kraji a s jednáními s ním je spokojen.  

Vpodvečer odcestovali Miloš Zeman a jeho doprovod zpět do Prahy. 

 Připravili pracovníci odd. mediální komunikace Kanceláře hejtmana

1

2
Ze setkání s horníky lomu ČSA.

3

4
Prezident je vítán před Městským úřadem Jirkov.

5
Občané Jirkova přišli na setkání s prezidentem do kina Květen.

6
Ze závěrečné tiskové konference na zámku Červený Hrádek.

7

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 5.2.2015 / 5.2.2015 | Zveřejnit od-do: 5.2.2015-4.3.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém