Orientační nabídka


 

Prezident ocenil hasiče z Děčínska

1
Zlatý záchranářský kříž z rukou prezidenta republiky Václava Klause převzali ve středu odpoledne na Pražském hradě hasiči, kteří na Děčínsku loni v červenci pomáhali zachraňovat lidské životy a majetek při bleskových povodních. Oceněni byli v kategorii Záchranářský čin profesionálního týmu.
 

 
 

Ocenění převzali členové směny „B“ z požární stanice Česká Kamenice, jmenovitě nprap. Tomáš Bubeníček, nstržm. Jiří Zika, nstržm. Jan Hanusík, nstržm. Petr Šimek, pprap. Jaroslav Petřík. Dále byl Zlatý záchranářský kříž udělen členům směny „B“ centrální požární stanice územního odboru Děčín HZS Ústeckého kraje – nprap. Pavlu Musilovi, nprap. Martinu Klabíkovi a členům Sboru dobrovolných hasičů obce Horní Habartice

Všichni jmenovaní byli oceněni za záchranu osob v bezprostředním ohrožení života uvězněných v zatopených domech bleskovou povodní. Hasiči z Děčínska zajišťovali evakuaci osob ze zatopených rodinných domů při povodňové vlně vzniklé z přívalových dešťů 4. 7. 2009, kdy hladina na zatopených pozemcích a komunikacích dosahovala i přes 1,5 metru a hrozilo zřícení zatopených objektů vlivem přívalového proudu.

Povodňová vlna rozvodněné řeky zasáhla nebývale rychle všechna místa ležící v blízkosti původního koryta. Došlo nejen k uvěznění občanů v domech, ale i k odříznutí lidí, kteří se v té chvíli nacházeli na vozovce.

Jedni z nich byli i cyklisté, kteří našli útočiště u plotu, který původně vymezoval hranice zahrady. Silný proud a zvyšující se hladina jim nedovolily dostat se vlastními silami na bezpečnější místo. Členové místní jednotky Sboru dobrovolných hasičů vytvořili pomocí provizorních prostředků jednoduché jištění. S nasazením vlastního života na něm postupně převedli všech pět ohrožených osob do bezpečí. Svým rozhodným a duchapřítomným činem zachránili těmto lidem život.

Evakuace osob byla prováděna s nasazením života záchranářů v povodňovém proudu, kdy došlo k uvěznění obyvatel obcí (Veselé, Markvartice, Horní Habartice, Dolní Habartice) v horních patrech rodinných domů. Jednalo se o povodeň mimořádných rozměrů v zcela neobvyklých lokalitách, kdy voda přicházela z polí a lesních pozemků. Záchranné práce probíhaly bez možnosti jakéhokoliv odpočinku, kdy záchranáři byli mnoho hodin v promočené výstroji a sloužili bez ohledu na službou vymezený čas. Vlivem nepříznivého počasí a přetížení telefonů došlo k výpadku veškerých mobilních sítí a přestalo fungovat spojení pomocí vysílaček. V dané situaci po dobu několika nejkritičtějších hodin se záchranáři museli spolehnout zcela sami na sebe. Hasiči prokazatelně zachránili osm osob v přímém ohrožení života.
Při zásahu byli zachráněni všichni obyvatelé postižených obcí, mnoho psů, koček a dalších domácích zvířat. Domácí zvířata, která zůstala uzavřena, neměla šanci přežít.

1
Ocenění Zlatým záchranářským křížem na Pražském hradě

2
Sbor dobrovolných hasičů obce Horní Habartice obdržel Zlatý záchranářský kříž z rukou prezidenta republiky Václava Klause za záchranu osob při povodních na Děčínsku.

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.4.2010 / 16.4.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém