Orientační nabídka


 

Přijímací zkoušky zatím pouze na zkoušku

001
Zastupitelstvo Ústeckého kraje vloni na jaře rozhodlo o znovuzavedení přijímacích zkoušek na střední školy. Podobné zkoušky má dalších šest krajů v ČR. Jednoznačně jde o to, aby zase chodili na střední školy vzdělaní a připravení žáci, které budou po skončení školy potřebovat náš průmysl i zahraniční investoři. A jejich úroveň musí ocenit i vysoké školy.
Tisková zpráva z 18. února 2013
 

 
 

Na školách musíme připravovat mladé lidi  mnohem lépe než dosud a zvyšovat vzdělanost v regionu. V letošním roce si uchazeči o maturitní obory vše pouze vyzkouší v rámci testů obecných studijních předpokladů. Pro Ústecký kraj je připravila společnost Scio.

 

Společnost Scio ve spolupráci s Ústeckým krajem proto uspořádala pro střední školy, jejichž zřizovatelem je Ústecký kraj, na krajském úřadě konferenci, na které všechny přítomné seznámila s podrobným průběhem pilotního projektu přijímacích zkoušek. Součástí semináře byly i diskuze a řešení konkrétních dotazů. Hlavním cílem je především hladký průběh pilotního projektu. K výsledkům testů, které budou skládat všichni uchazeči o studium maturitních oborů, nemusí ředitelé škol v letošním roce přihlížet.

 

Zavedení přijímacích zkoušek je součástí loni schválené Strategie na zlepšení výsledků vzdělávání ve středních školách zřizovaných Ústeckým krajem. „Podle našich představ by se přijímací zkoušky měly povinně zavést až od roku 2014, ale pilotní ročník tohoto záměru odstartuje už v dubnu 2013,“ informovala náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, která má na starosti školství. „Chceme se vyhnout obdobným problémům, které doprovázelo například zavádění státní maturity, proto jsme se rozhodli důkladně otestovat systém přijímacích zkoušek již letos. Našim hlavním cílem jsou kvalitní střední školy v Ústeckém kraji s kvalitními studenty,“ dodala. Děti, které si vybírají střední školu, v současné době absolvují pouze přijímací pohovor a své místo mají jisté. Přijímací zkoušky by je měly motivovat k učení a lepší přípravě. „Je pro nás velice důležité, aby si na testování zvykli nejen žáci, ale také školy a rodiče. Základní školy se budou moci díky testům mnohem lépe zaměřit na přípravu dětí k přijímacím zkouškám. Jsem přesvědčena o tom, že ředitelé škol udělají vše proto, aby tyto první zkušební testy byly pro žáky, rodiče a jejich školu přínosem,“ řekla předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost ZÚK Dagmar Waicová. Odborné konference se zúčastnil také vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Štěpán Harašta: „Je nutné být aktivní, abychom vzdělanost našich dětí zvýšili a tím jim zajistili lepší uplatnění na pracovním trhu.“

 

Společnost Scio působí na českém trhu v oblasti vzdělávání patnáct let. Od roku 2000 se věnuje přípravě přijímacích zkoušek na střední školy. Testy obecných studijních předpokladů jsou podle ní ty nejlepší, protože jejich pomocí lze zjistit, co v dítěti opravdu je, respektive jeho skutečné schopnosti a dovednosti. Ředitelé se tak díky těmto testům dozvědí, jaké mají děti předpoklady pro studium na jejich škole. „Víme z vlastní zkušenosti, že řada škol v rámci České republiky se zavádění testování v rámci přijímacího řízení bála. Nyní ale s odstupem času hodnotí tento systém velmi pozitivně a ředitelé jsou s ním spokojeni,“ uvedla Naděžda Vojnovičová ze společnosti Scio, která má přijímací zkoušky na střední školy na starosti.

 

Ústecký kraj provede po vyhodnocení celého pilotního projektu analýzu, na jejímž základě rozhodne, jak bude postupovat v následujících letech.

 

Připravila:

Mgr. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Tel.: 475 657 741, 734 412 962

ticha.a@kr-ustecky.cz

 

01
Zleva: Štěpán Harašta, vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚÚK, Jana Vaňhová, náměstkyně hejtmana pro oblast školství, Dagmar Waicová, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstanost ZÚK, a Ludislava Poupalová, vedoucí správního oddělení Odboru SMT KÚÚK

01
O konferenci byl velký zájem.

01
Zástupci společnosti Scio (zleva): Aleš Joska, Naděžda Vojnovičová a Jiří Zelenda

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 18.2.2013 / 18.2.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém