Orientační nabídka


 

Připomínky k návrhu koncetpu Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Ondřeje Černého, MfD (Ondrej.Cerny@mfdnes.cz)
 

 
 

Odpověď pro Ondřeje Černého, MfD (Ondrej.Cerny@mfdnes.cz) ze dne 9.2.2006

 

 

Dotaz (v původním znění):

Posílám naformulovaný dotaz k územnímu plánu:

Kolik institucí, měst nebo obcí zatím poslalo své připomínky k územnímu plánu kraje? Pokud to již jde zjistit, čeho se ty připomínky především týkají a jaký je jejich názor na limity těžby?

 

Odpověď:

Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Ústeckého kraje (UPS KÚÚK), jako pořizovatel Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje (dále jen ÚP VÚC ÚK) na základě veřejného projednání konceptu řešení ÚP VÚC ÚK obdržel:

A) 16 stanovisek dotčených orgánů státní správy (DOSS)

B) 99  námitek  - dotčených orgánů územního plánování - obcí Ústeckého kraje

C) 31 námitek - vlastníků pozemků a staveb jejichž práva jsou dotčena vymezením veřejně prospěšných staveb

D) 2 221 připomínek – od organizací a občanů

E) 7 vyjádření  - sousedních orgánů územního plánování.

 

A)  Protichůdná - případně nesouhlasná stanoviska DOSS k problematice Územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí, k záměru VVN 110 kV Nový Bor – Varnsdorf nebo záměru zlepšení plavebních podmínek na Labi.

 

Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP)

MŽP vyslovilo nesouhlas se zapracováním územně ekologických limitů (UEL) podle varianty „A“ (dílčí modifikace u Lomu Bílina) a odmítlo variantu "B" (prolomení UEL u velkolomu ČSA a Lomu Bílina). MŽP  nesouhlasí rovněž se stavbou nadzemního vedení VVN 110 kV pro  Šluknovsko a také doporučilo vyčkání závěrů posouzení záměru jednoho plavebního stupně u Děčína, který je v současné době posuzován ve smyslu zák. 100/2001 Sb., o posuzování vlivu na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění.

 

MŽP, odbor výkonu státní správy IV, Ústí nad Labem

V otázce hodnocení UEL se kloní k přijetí varianty „A“.

 

Ministerstvo dopravy ČR

Požaduje, aby byl záměr zlepšení plavebních podmínek na Labi v ÚP VÚC ÚK řešen v souladu s usnesením vlády č. 337/2005.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Praha – referát využívání nerostných surovin

Neuplatnilo z hlediska působnosti odboru surovinové politiky k předložené územně plánovací dokumentaci připomínky. Odbor UPS KÚÚK vyzval ministerstvo dne 11. ledna 2006 k doplnění stanoviska o vyjádření k navrženým variantám řešení v této územně plánovací dokumentaci a to z hlediska své působností při ochraně veřejných zájmů, dle speciálních předpisů. Na výzvu pořizovatele ministerstvo již nereagovalo. 

 

Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje, Ústí nad Labem

Nesouhlasí s prolomením UEL těžby v ÚP VÚC ÚK.

 

Obvodní báňský úřad Most

V otázce UEL kriticky hodnotí variantu „A“ územního řešení lomu ČSA a lomu Bílina, kterou doporučuje ÚP VÚC ÚK, neboť nenaplňuje požadavky Státní energetické koncepce ČR schválené usnesením vlády ČR č. 211/2004. Ze současného postoje Obvodního Báňského úřadu lze dovodit, že nesouhlasí s variantou zachování UEL dle varianty "A". 

 

Správa CHKO Labské pískovce

Nesouhlasí se zařazením záměru „Zlepšení plavebních podmínek na Labi“ do veřejně prospěšných staveb.

 

 Správa CHKO České středohoří

Správa CHKO odmítá záměr „Zlepšení plavebních podmínek na Labi" navrhovaný v konceptu ÚP VÚC ÚK.

 

Správa CHKO Lužické hory

Nesouhlasí se zařazením záměru nadzemního vedení VVN 110 kV ve variantách Nový Bor – Kytlice - Varnsdorf a Nový Bor - Varnsdorf.

 

B)

Odbor UPS KÚ ÚK obdržel v rámci připomínek k územně ekologickým limitům souhlas dvou obcí s variantou „A“ a souhlas čtyř obcí s variantou „B“. Nesouhlasných stanovisek bylo zasláno osm. K záměru VVN 110 kV Nový Bor –Varnsdorf vyslovily nesouhlas tři obce.

 

C)

Námitky vlastníků pozemků a staveb jejichž práva jsou dotčena vymezením veřejně prospěšných staveb vypořádá odbor UPS KÚ ÚK v souladu s požadavky stavebního zákona.

 

D)

Odbor UPS KÚÚK obdržel 26 souhlasných připomínek k variantě „A“ územně ekologických limitů těžby a 17 souhlasných stanovisek s variantou „B“. Naopak nesouhlas s absolutním prolomením územně ekologických limitů vyjádřilo 1 172 zaslaných připomínek. K záměru VVN 110 kV Nový Bor – Varnsdorf ÚPS KÚÚK obdržel 54 nesouhlasných připomínek a k záměru zlepšení plavebních podmínek na Labi 970 nesouhlasných připomínek. Z celkového počtu 2221připomínek bylo UPS KÚÚK odesláno 2030 na základě občanských iniciativ

 

E)

Odbor UPS KÚÚK obdržel 7 vyjádření od sousedních orgánů územního plánování. K záměru VVN 110 kV Nový Bor –Varnsdorf obdržel celkem 4 nesouhlasná vyjádření, od Krajského úřadu Libereckého kraje, města Nový Bor a od obcí Svor a Polevsko. 

 

Na základě vyhodnocení stanovisek, námitek, připomínek a vyjádření bude v režimu stavebního zákona vypracováno souborné stanovisko, které je instrukcí pro projektanta k dopracování konceptu do návrhu ÚP VÚC ÚK. Souborné stanovisko podléhá schválení Zastupitelstvu Ústeckého kraje a zásadním předpokladem pro předložení schvalujícímu orgánu je zajistit souborné stanovisko dohodnuté s DOSS. Vzhledem k tomu, že v rámci veřejnoprávního projednání konceptu ÚP VÚC ÚK byla uplatněna k různým problémovým okruhům řada protichůdných stanovisek, bude pořizovatel (KÚÚK) iniciovat dohodovací jednání v souladu s ustanovením § 136 stavebního zákona s cílem dosáhnout výše zmíněné dohody. Až po schválení souborného stanoviska Zastupitelstvem Ústeckého kraje bude rozhodnuto o variantních řešeních, která budou zapracována do návrhu ÚP VÚC ÚK. Do doby schválení tohoto dokumentu bude rozvoj Ústeckého regionu vycházet z dosud platné Územné plánovací dokumentace, tj. 2. změny a doplňky územního plánu velkého územního celku Severočeské hnědouhelné pánve a Územního plánu velkého územního celku okresu Litoměřice.

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 14.2.2006 / 14.2.2006 | Zveřejnit od-do: 14.2.2006-14.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém