Orientační nabídka


 

Přípravy Operačního programu Spravedlivá transformace běží podle plánu

V Inovačním centru Ústeckého kraje (ICUK) jednala Regionální stálá konference Ústeckého kraje (RSK ÚK). RSK ÚK je dobrovolná platforma partnerů v oblasti místního a regionálního rozvoje v rámci území kraje. Hlavním bodem programu byla příprava Operačního programu Spravedlivá transformace i zhodnocení společných kroků.
Tisková zpráva ze dne 1. dubna 2022
Zastoupení Ústeckého kraje
 

 
 
Na 33. zasedání Regionální stálé konference Ústeckého kraje (RSK ÚK) byli zástupci územních partnerů ujištěni ze strany MŽP ČR, že přípravy Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST) běží podle stanoveného plánu a Ústecký kraj v přípravném procesu nezaostává. Na národní i regionální úrovni aktuálně finišují přípravy týkající se forem podpory a jejich obsahové náplně, které budou z OPST žadatelům poskytovány. Zároveň probíhá monitoring strategických projektů, které byly doporučeny RSK ÚK do Plánu spravedlivé transformace na 30. zasedání platformy na konci června minulého roku. Ostrá výzva pro strategické projekty je plánována na září 2022. Na území Ústeckého kraje by se měly postupně realizovat projekty za téměř 8 miliard korun.

Zástupci MMR ČR představili finanční zdroje EU pro období 2021-2027 a stav připravenosti jednotlivých operačních programů. Zaměřili se na nástroje územní dimenze, které zohledňují regionální specifika a představili koncept hospodářsky a sociálně ohrožených území ČR včetně jejich potřeb a podpory v jednotlivých dotačních nástrojích.

Při představení Národního plánu obnovy a komponenty týkající se regenerace území se starou stavební zátěží, která se věnuje podpoře brownfieldů (BF) a jejich dalšího využití, byla diskutována ze strany zástupců Ústeckého kraje i podpora Terezínské pevnosti. Vyhlášení výzvy pro specifické BF se očekává v únoru 2023, avšak podmínky pro tyto projekty jsou z hlediska časové tísně a podmínek plnění environmentálních kritérií velmi náročné. Pro potenciální žadatele jsou připraveny konzultační dny, které se uskuteční v Ústí nad Labem dne 2. května 2022.

Na území našeho kraje máme cenný klenot. Je jím terezínská pevnost. Ten klenot je však desetiletími neúdržby různých vlastníků značně zaprášený, dávno ztratil svůj lesk, místy je poničený a aktuálně skutečně reálně hrozí, že dojde k nevratné destrukci jedné z jeho významných součástí. Zdejší Velká pěchotní (Žižkova) kasárna představují jeden z největších a nejstarších kasárenských objektů na území ČR. Na nevyužívaném objektu došlo před několika lety k propadu střechy, stav budovy se od té doby rychle zhoršuje a dle posudku statika může do dvou let dojít až k demolici. Pokud by se tak stalo, Terezín nebude již nikdy zapsán do seznamu UNESCO, kde je dnes na indikativním seznamu a český stát čeká obrovská mezinárodní ostuda, a to vzhledem k tragické historii, která se zde psala ve 40. letech minulého století. Ústecký kraj je připraven se na záchraně podílet, hlavní iniciativu a odpovědnost však musí převzít stát. Ani rozpočet Terezína, ani Ústeckého kraje, si sám s investicí takového objemu neporadí,“ přiblížil radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger.

Závěrečným vystoupením bloku MMR ČR byly aktuální informace k přípravě českého předsednictví tzv. CZ PRES a prezentace hlavní vize v podobě podpory politiky soudržnosti jako dlouhodobé, flexibilní a moderní politiky EU, která má výjimečný a nezastupitelný význam pro rozvoj všech regionů a snižování meziregionálních rozdílů v EU, jejíž potřeba nebude ve světle nově vzniklých nástrojů zpochybňována. 

Mezi další diskutována témata patřila aktualizace akčního plánu RE:START, zhodnocení Regionálního akčního plánu či příspěvek Ministerstva kultury ČR ve věci připravované výzvy z Národního plánu obnovy – rozvoj regionálních kulturních a kreativních center.

Regionální stálá konference Ústeckého kraje
Regionální stálá konference Ústeckého kraje

Zastoupení Ústeckého kraje
Zleva: 1. náměstkyně hejtmana Lubomíra Mejstříková, radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger a vedoucí odboru podpory podnikání, inovací a transformace Krajského úřadu Ústeckého kraje Iva Tomešová

     Regionální stálá konference Ústeckého kraje

 Regionální stálá konference Ústeckého kraje

33. zasedání Regionální stálé konference Ústeckého kraje proběhlo v Inovačním centru Ústeckého kraje (ICUK)


 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 31.3.2022 / 1.4.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém