Orientační nabídka


 

Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
4
Ústecký kraj byl, je a bude krajem průmyslovým. Tradiční průmyslová odvětví, chemie, strojírenství nebo sklářský průmysl a výroba porcelánu, těžba uhlí a energetika, to všechno jsou odvětví, která budou pro Ústecký kraj stěžejními obory i v budoucnu.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 10. června 2014

A všechna tato odvětví potřebují připravené odborníky, kteří budou schopni pracovat v moderních provozech, na moderních strojích nebo obsluhovat nejnovější technologické celky.  Restrukturalizace provozů s sebou zpravidla nese vysokou náročnost pro obsluhu. V průmyslových zónách jsou budovány zcela nové, moderní provozy. I tady je poptávka po kvalifikovaných pracovnících. V kraji už dnes působí významné, mnohdy zahraniční firmy, které přicházejí s novými technologiemi, vybavují své provozy špičkovými stroji, ale věnují také podstatnou část své činnosti i výzkumu a vývoji. Také pro tento sektor je třeba zajistit odborně vzdělané pracovníky.

Kraj však, na druhé straně, je i krajem s vysokou mírou zemědělské produkce. To samé proto platí i pro nové pracovníky v zemědělství. I tady technika a moderní metody práce postoupily o velký kus dopředu a bez odborně připravených mladých lidí se zemědělská výroba neobejde.

Vedení kraje si uvědomuje potřebu zajistit co největší počet žáků právě pro technické a přírodovědné obory na středních školách. Hejtman Oldřich Bubeníček byl v předcházejícím volebním období předsedou Výboru pro vzdělávání, výchovu a zaměstnanost Zastupitelstva Ústeckého kraje, a tak potřeby kraje v této oblastí velmi dobře zná. Kroky k úspěšnému naplnění cíle -  propagovat přírodovědné a technické vzdělávání a zajistit dostatek kvalifikovaných pracovníků -  všestranně podporuje.

Několik let kraj vypisuje stipendijní programy pro studenty nejen vysokých škol, ale i žáky vybraných oborů na středních školách. Je věnována pozornost i vybavení škol, přípravě pedagogů, ale i propagaci studia. Proto se také Ústecký kraj přihlásil s projektem Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje (PTVÚK) v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), výzvy č. 44, oblast podpory 1.1, Zvyšování kvality ve vzdělávání, vyhlášené  Ministerstvem školství, mládeže s tělovýchovy ČR a projekt úspěšně obhájil  ziskem 94 bodů.

Projekt byl zahájen vloni v září a bude realizován do konce června roku 2015. Jeho celkové náklady jsou přibližně 146 milionů korun  V rámci projektu zapojené školy budují a vybavují učebny, laboratoře, dílny a další výukové prostory učebními pomůckami, stroji a vybavením. Investice jsou dotovány ze 40%. Zbylá část směřuje na rozvoj spolupráce středních škol se základními a vysokými školami, ale i s potencionálními zaměstnavateli z oblasti přírodovědného a technického sektoru.  

Zajímavým prvkem v projektu je spolupráce středních škol se školami základními, do níž je zapojeno 61 základních škol. Cílem je popularizovat přírodovědné a technické vzdělávání mezi žáky a pedagogy základních škol. V rámci projektu jsou na středních školách pořádány projektové dny, kde je představena nejen škola, ale i některé zajímavé činnosti. Žáci základních škol navštěvují kroužky, které zajišťují pedagogové středních škol, jsou  pořádány společné exkurze, některé školy pořádají  soustředění o prázdninách.  Výsledkem by měl být zvýšený zájem o studium na školách poskytujících přírodovědné a technické vzdělávání pracovníků a samozřejmě v budoucnosti i dostatek kvalifikovaných pracovníků pro zemědělské a průmyslové podniky v Ústeckém kraji.

 

Příjemcem projektu je Ústecký kraj a partnery jsou střední školy:

01      Hotelová škola, Obchodní akademie a Průmyslová škola Teplice, p.o.                                                                    02      Střední škola lodní dopravy a technických řemesel Děčín IV, p.o.                                                                

03      Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola strojní, stavební a dopravní, Děčín, p.o.

04      Střední průmyslová škola a střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p.o.

05      Střední škola zahradnická a zemědělská Ant. Emanuela Komerse, Děčín - Libverda, p.o.

06      Gymnázium a Střední odborná škola dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem, p.o.

07      Gymnázium, Chomutov, p.o.

08      Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem , Resslova 5, p.o.

09      Střední škola stavební, Teplice, p.o.

10      Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Chomutov, p.o.

11      Střední škola technická, gastronomická a automobilní, Chomutov, p.o.

12      Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany, p.o.

 

Připravil PaedDr. Petr Brázda,

Odbor strategie, přípravy a realizace projektů, odd. strategie,

Krajský úřad Ústeckého kraje,

tel. 475 657 243, brazda.p@kr-ustecky.cz 

 

1

2

3

Zajímavou investicí je instalace zařízení využívající sluneční energie.  Kolektor a příslušné zařízení, včetně programového vybavení,  již slouží výuce žáků v Podbořanech.

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 10.6.2014 / 10.6.2014 | Zveřejnit od-do: 10.6.2014-9.7.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém