Orientační nabídka


 

Program Cíl 3 / Ziel 3 – Příběh úspěchu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
6
Pod tímto mottem se v pondělí 9. září uskutečnila okružní jízda zemským okresem Saské Švýcarsko – východní Krušnohoří a Ústeckým krajem. Politiky z několika ministerstev Česka i Saska doprovázeli také novináři, představitelé Ústeckého kraje a odborní pracovníci jeho krajského úřadu.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 11. září 2013

Cesty se zúčastnili Frank Kupfer, ministr Saského státního ministerstva životního prostředí, Ing. Michal Janeba, náměstek ministra Ministerstva pro místní rozvoj, Petr Husák, zastupitel Ústeckého kraje, Guus Muijzers, zástupce Evropské komise pro regionální rozvoj a další významní představitelé Saské rozvojové banky, Společného technického sekretariátu a Ministerstva pro místní rozvoj. Společné cesty se také zúčastnilo 16 novinářů, kteří měli možnost získat informace o realizaci jednotlivých projektů přímo od žadatelů.

Ministr Frank Kupfer přivítal všechny zúčastněné. Od loňského roku je Ministerstvo pro životní prostředí řídícím orgánem tohoto programu. Vyjádřil potěšení nad tím, že se společně můžeme podívat na některé projekty. Vyzdvihnul význam programu zejména v tom, že pomáhá vytvářet dobré sousedské vztahy mezi českými a německými partnery a vyslovil přání, aby tomu tak bylo i v budoucnosti. Přestože program není co do objemu peněz velký (207 mil. EUR), tak se do současnosti podařilo schválit a realizovat přes 200 projektů. Počítá se s tím, že program bude pokračovat i v novém programovém období. Věří, že jazyková bariéra bude zase o něco menší a že díky dvoujazyčným projektům budou zde v pohraničí i nadále dobré sousedské vztahy.  Ing. Michal Janeba, náměstek ministra pro MR, poděkoval za pozvání na tuto cestu. I on vidí značný přínos programu na rozvoj „sousedských“ vztahů mezi českými a německými partnery. Podtrhl, že program přeshraniční spolupráce by měl kontinuálně navazovat na nové programové období. Zdůraznil, že je již na co navazovat, a to od prvních projektů Phare až do současnosti. Doufá jen, že v novém období dojde ke zlepšení tj. zejména ke zjednodušení administrativy, a to v oblasti hodnocení projektů a zrychlení plateb. Uznal, že projekty jsou založené na vysoké vzájemné důvěře obou partnerů. Věří, že i nadále budou projekty pomáhat ke vzájemné komunikaci, k záchraně majetku i životů lidí. Těší se na budoucí spolupráci. Nepočítá se s revolucí, ale spíše s evolucí programu.

První zastávka byla v městečku Hohnstein – Dům loutkoherectví. Projekt „S Kašpárekm přes hranice“ představili starostové měst Hohenstein – p. Daniel Brade a ing. Miroslav Jemelka, starosta města Dolní Poustevna. Děti z artistického kroužku pak předvedli v krátké ukázce, co se v průběhu realizace projektu naučily. Spontánnost dětí při vystoupení „Kašpárka“ všechny přesvědčila, že tento projekt se skutečně povedl a že aktivity budou pokračovat i v dalším období.

Druhá zastávka byla v lázeňském městečku Bad Schandau. Zde byly představeny tři projekty a sice „Přeshraniční spolupráce hasičů Hřensko – Kirnitzschtal 2009-2011 a projekt „Společně povodni navzdory“. Oba projekty byly zaměřeny na společné akce hasičů z obou obcí, vybavení hasičů moderní technikou a její využívání jak při společných cvičeních, tak i v případě skutečných krizových událostí, jakou byla např. povodeň v červnu 2013. Projekt „Řeka Labe – Naše společné dědictví“ byl zaměřen na spolupráci dětí z Litoměřic a z Bad Schandau, na dlouhodobém sledování živočišných druhů, které se v řece nacházejí, a na sledování změn, ke kterým v řece dochází. Při pohledu na obrovský zájem dětí o tuto problematiku i o jejich značné znalosti živočichů v Labi, bylo zřejmé, že toto je správná cesta, jak podnítit zájem dětí o přírodu a biologii. Projekt „Společná hlídková činnost při krizových situacích“ realizují  členové Policie na obou stranách hranice. V rámci projektu byla pořízena říční plavidla, která mají nízký ponor a mohou pomáhat i v zatopených oblastech v době povodní.

Třetí a poslední zastávka byla v Zubrnicích ve skanzenu. Projekt „Sasko-české oživení venkovského kulturního dědictví v Schönbrunnu a Zubrnicích“. V rámci tohoto projektu bylo zrekonstruováno venkovské stavení, které se datuje kolem roku 1700. Dle dr. Ledvinky, vedoucího souboru lidové architektury Zubrnice, Národní památkový ústav v Ústí nad Labem, se jedná o velmi vzácnou stavbu, zřejmě nejstarší tohoto druhu v Českém středohoří.

I když představené projekty nepatří k finančně nejnáročnějším projektům v rámci programu, příjemci dotace dokázali, že i menší částky mají v pohraničí velký význam. Že jsou schopni a ochotni se vzájemně domluvit a realizovat projekty, z nichž mají užitek děti i dospělí daných obcí, ale i regionu. Závěrem velmi kvalitně zorganizované akce, si všichni popřáli, aby podobných projektů bylo co nejvíce a aby i v novém programovém období bylo možné žádat o dotace, které napomohou rozvoji vzájemných „sousedských“ sasko-českých vztahů, které pomohou oživit aktivity a dnes už je možné říci i tradice v tomto regionu. 

ing. Marcela Holečková, CSc.,

odbor regionálního rozvoje  krajského úřadu

1

2

3

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 11.9.2013 / 11.9.2013 | Zveřejnit od-do: 11.9.2013-10.10.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém