Orientační nabídka


 

Prohlášení Krajské zdravotní, a. s., k poskytování zdravotní péče

Nemocnice Krajské zdravotní, a. s., (KZ) zaznamenávají v posledních týdnech, stejně jako po celé republice, narůstající počet osob hospitalizovaných s nemocí covid-19. Na základě informací o šíření covidu-19 v populaci Ústeckého kraje zároveň předpokládáme, že tento počet bude v příštích týdnech dále narůstat. Péče o pacienty s covidem-19 je náročná a významným způsobem čerpá zdroje společnosti KZ. V současné situaci proto není možné poskytovat méně akutní (elektivní) péči ve stejném rozsahu, v jakém bylo původně plánováno.
Tisková zpráva ze dne 22. listopadu 2021
KZ, a. s.
 

 
 

KZ v souladu s platnou legislativou respektuje právo člověka na poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti. V případě vyčerpání vzácných zdrojů je přípustné (zejména dle příslušných ustanovení zákona o zdravotních službách a v souladu s aktuálně platnými mimořádnými opatřeními) omezení běžného standardu péče nezbytné pro udržení co největšího stále ještě možného rozsahu dané péče, pokud nelze v konkrétním případě postupovat jinak. I tento postup je považován za postup „de lege artis“. Alokace zdrojů přitom může vést k omezení práva pacientů na ochranu zdraví a přístup ke zdravotní péči. Jakákoli diskriminace na základě kritérií přímo nesouvisejících s předpokládaným klinickým výsledkem péče (zejména na základě sociální nerovnosti, rasy, pohlaví, disability, diagnózy, stavu vakcinace či pouze věku) je nepřípustná.

KZ v souladu s etickými principy medicíny při zajištění péče respektuje mj. princip spravedlivosti, férovosti a rovného přístupu k pacientům (všichni jsou si rovni, nelze nikoho diskriminovat na základě kritérií přímo nesouvisejících s předpokládaným klinickým výsledkem péče).

KZ v kontextu výše uvedeného řídí zdravotní péči zejména s ohledem na její bezprostřední naléhavost. Primárně je zajišťována péče o pacienty s hrozícím selháním životních funkcí, bez ohledu na příčinu takového stavu. V případě dostatku zdrojů je pak dále poskytována v co největším rozsahu i péče méně akutní (elektivní). S předpokládaným dalším nárůstem počtu akutních pacientů s onemocnění covid-19 tak může být tato elektivní péče na nezbytně nutnou dobu omezena.

KZ v souladu s poznatky lékařské vědy apeluje na všechny obyvatele Ústeckého kraje, aby přispěli k omezení šíření covidu-19 důsledným dodržováním protiepidemických opatření. Dále vyzývá všechny dosud neočkované osoby starší dvanácti let (či v případě nezletilých jejich rodiče), aby neprodleně postoupily očkování proti viru SARS-CoV-2. U osob starších šedesáti let pak naléhavě doporučuje třetí posilující dávku očkování. Očkování významně snižuje riziko závažného průběhu covidu-19 o více než 80 %.

V Ústí nad Labem, 22. 11. 2021

MUDr. Petr Malý, MBA
generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

KZ, a. s.
Očkování významně snižuje riziko závažného průběhu onemocnění covid-19

 

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 22.11.2021 / 22.11.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém