Orientační nabídka


 

Projekt ChemClust skončil, kraj chce v aktivitách pokračovat

001
Ústecký kraj jako člen Evropské sítě chemických regionů (ECRN), která je zřízena při Evropské unii, byl tři roky zapojen do projektu ChemClust, který se zabýval zvýšením konkurenceschopnosti chemického průmyslu. Nyní chce dalšími aktivitami na projekt navázat, aby konečné závěry byly plně využité.
Tisková zpráva ze 14. března 2013
 

 
 

Cílem je vytvořit mnohem více příležitostí, při kterých by se mohli pravidelně setkávat představitelé významných chemických podniků, středních škol a univerzit. Největší problém spočívá především v nedostatku odborně vzdělaných pracovníků nejen v chemickém odvětví, ale také v technickém. Ústecký kraj si toto uvědomuje, a proto již několik let podporuje obor Chemik v rámci svých motivačních programů. Další novější aktivitou je soutěž Nejlepší chemik, do které se letos zapojily stovky žáků devátých tříd. „Věříme, že se nám podaří díky těmto i plánovaným aktivitám obor chemie více zpopularizovat a přimět více žáků k jejímu studiu,“ řekl během jednání k ukončení projektu ChemClust náměstek hejtmana Stanislav Rybák. Důležité je hlavně vytvořit neutrální místo, kde by se všichni, kterých se chemický obor týká a není jim lhostejný, mohli scházet a předávat si navzájem své zkušenosti, požadavky a návrhy na zlepšení.

 

Momentálně je zástupcem Ústeckého kraje, potažmo České republiky, v ECRN radní Jaroslav Komínek, který bude prosazovat zájmy regionu. Z toho důvodu se uvažuje o zřízení poradního orgánu, který by připravoval podklady pro jednání na půdě Evropské unie.

 

Ústecký kraj si uvědomuje význam chemického průmyslu i průmyslu obecně. Díky němu mají práci tisíce lidí. Chemické podniky investují do svých bezpečnostních opatření miliony korun ročně, proto jsou dopady na životní prostředí v dnešní době již minimální.

 

Evropská síť chemických regionů (ECRN) je sdružením dvaceti regionů z deseti zemí Evropy, jehož cílem je zvyšovat konkurenceschopnost chemických regionů, vzájemně si vyměňovat zkušenosti, spolupracovat a především reprezentovat zájmy chemických regionů v Evropské unii.

 

Cílem projektu ChemClust bylo zlepšení efektivity regionální rozvojové politiky v oblasti inovací a klastrové politiky v chemickém průmyslu pomocí meziregionální kooperace a výměny osvědčených postupů. Jedním z podstatných výsledků projektu je přenos informací a zkušeností orgánů veřejné správy s jejich působením při vytváření podmínek, vedoucích ke vzniku spolupráce podniků chemického průmyslu, výzkumu a odborného školství v dané oblasti bez ohledu na vlastnickou skladbu, možné konkurenční či synergické vztahy, apod.

 

Projektu ChemClust se účastnilo deset projektových partnerů ze sedmi zemí EU, z nichž většina již spolupracuje v projektu ChemLog nebo jsou aktivními partnery Sítě evropských chemických regionů (ECRN), jejímž partnerem je i Ústecký kraj. Zapojením se do projektu ChemClust získal Ústecký kraj zkušenosti, které by mohly posílit postavení kraje a zúčastněných podnikatelských subjektů ve vztahu k nadnárodním společnostem podnikajících v chemickém průmyslu. Projekt ChemClust byl zahájen v 01/2010 a ukončen v 12/2012.

 

Připravila:

Mgr. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Tel.: 475 657 741, 777 499 822

ticha.a@kr-ustecky.cz

01
Jednání o ukončení projektu ChemClust a dalším pokračování v oblasti chemického průmyslu se zúčastnili:

náměstek hejtmana Stanislav Rybák, vedoucí Odboru strategie přípravy a realizace projektů KÚÚK Jaroslava Kuszniruková a koordinátoři projektu Jan Sixta a Jan Plesar (zcela vpravo).

 

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 14.3.2013 / 14.3.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém