Orientační nabídka


 

Projekt Páteřních škol

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Luďka Stínila, Deník (ludek.stinil@denik.cz) ze dne 26.1.2007
 

 
 

Odpověď pro Luďka Stínila, Deník (ludek.stinil@denik.cz) ze dne 26.1.2007

 

Dotaz (v původním znění):

 Dobrý den,

Po dohodě posílám dotazy, odpovědi prosím ještě dnes – nutně! Chtěl jsem to vyřídit telefonicky, což by bylo rychlejší pro obě strany.

1, Kraj chce rušit a slučovat střední školy. Jakých konkrétně se to týká?

2, Už o tom ředitelé škol vědí?

3, A co se zrušenými školami bude?

 

Odpověď:

ad 1)

Ústecký kraj  nechce rušit školy. Chce vytvořit systém tzv. páteřních škol. Páteřní škola je podle schválené metodiky  výchovně vzdělávacích centrum – příspěvková organizace kraje, se širokou nabídkou oborů vzdělání a počtem žáků 400 a více. Program je připraven do roku 2010 a základním postupem je slučování škol tam, kde si to situace vyžádá. Program, podle pracovníků odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje  nestanoví žádné konkrétní školy, kterých se případné slučování týká. Poměrně přesně ale vymezuje jaké podmínky jsou považovány za mezní a kdy by vedení konkrétní školy  mělo začít uvažovat o řešení budoucnosti školy a zachování její vzdělávací nabídky a hledat si strategického partnera pro vytvoření páteřní školy.

 

ad 2)

Ředitelé středních škol zřizovaných krajem byli o přípravě programu a jeho základních parametrech informováni již na červnové poradě v roce 2006. Vznik páteřních škol vychází prvoplánově z iniciativy terénu. Jako příklad lze uvést vznik velké střední školy ze třech škol ze tří měst se sídlem v Chomutově. To je ideální případ aktivity a velmi dobré spolupráce tří ředitelů s výsledkem, který všem stranám zajistí bezpečné a stabilní podmínky pro další rozvoj. Ředitelé škol, které se vývojem ocitly v mezní situaci, samozřejmě vědí, jak by měli dále postupovat. Rovněž schválený postup projednávání vzniku páteřních škol ukládá prvoplánové jednání s vedením dotčených škol.

 

ad 3)

Slučováním se školy  v žádném případě neruší, stávají se součástí většího subjektu a jejich obory vzdělání, dílny, majetek, žáci, personál se stávájí součástí nové školy. Je-li míněn například nemovitý majetek - budovy, pak tyto přebírá nástupnická organizace a podle dalšího vývoje školy je buď nadále používá k původnímu účelu, nebo je v rámci nového subjektu použije jinak v souladu s potřebami školy, nebo je případě nepotřebnosti nabídne k prodeji.

 

 

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací  

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.2.2007 / 2.2.2007 | Zveřejnit od-do: 2.2.2007-2.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém