Orientační nabídka


 

Projekt TAB – Take a Breath! – Nadechni se!

t
Projekt TAB – Take a breath! Byl oficiálně zahájen dne 28. 3. 2012 v sídle lead partnera v Katowicích v Polsku zahajovací konferencí. Ústecký kraj je jedním z osmi partnerů, kteří se projektu zúčastní. Všechny partnery spojuje problematika znečištěného ovzduší v regionech, kde působí a snaha po snížení objemu znečišťujících látek v ovzduší. Na konferenci navázaly dva workshopy partnerů.
 

 
 

Popis projektu

Projekt TAB začal 1. 8. 2011 a ukončen bude k 31. 7. 2014. Znečištění ovzduší označila Světová zdravotnická organizace za hlavní problém současnosti a to zejména v regionu střední Evropy. Všechny regiony i města, které se nacházejí v  oblasti střední Evropy mají silně znečištěné ovzduší a je zde vysoká koncentrace obyvatelstva. Za hlavní tři hlavní zdroje znečištění jsou považovány:

-      Průmyslová výroba

-      Doprava

-      Vytápění domácností

Projekt TAB je zaměřen na snižování škodlivin v ovzduší. Cílem je snížit vliv všech uvedených zdrojů znečištění na kvalitu ovzduší a tím přispět ke zvýšení kvality života obyvatel v této lokalitě. V rámci projektu budou vytvořeny nástroje, které povedou ke snížení škodlivých vlivů znečištěného ovzduší na místní i regionální úrovni.

Projekt zahrnuje tři pilotní aktivity:

-     Kampaň na zvýšení obecného povědomí

-     Aktivity pro letní a zimní smogová období

-     Vylepšení územního plánování ve smyslu rozmístění průmyslových a rezidenčních oblastí

V rámci projektu budou vytvořeny tyto nástroje:

-     „Virtuální observatoř“ – sběr dat o kvalitě ovzduší v jednotlivých regionech, resp. městech a o nemocech obyvatelstva způsobených znečištěným ovzduší, jejich vyhodnocení a porovnání, vytvoření metodiky, jak tato data vyhodnocovat a jak je dále využívat v praxi

-     Vytvoření „akčních plánů“ v oblasti znečištění ovzduší, jak poznatky získané při realizaci projektu využít v jednotlivých zemích, regionech, městech.

Cílovými skupinami jsou:

-     Obyvatelé partnerských měst a regionů

-     Veřejné orgány na regionální, národní i evropské úrovni, zejména v oblasti ekologie

-     Nemocnice vč. lékařů a dalšího zdravotnického personálu

-     Organizace reprezentující sektor průmyslu a dopravy

Partneři projektu:

Realizace projektu se účastní celkem 8 partnerů z pěti zemí a sice 2 partneři z Polska (GIG – Glowny institut Gornictva, a město Sosnowiec), 1 partner z České republiky (Ústecký kraj), 2 partneři z Maďarska (město Várpalota a Národní institut pro zdravé životní prostředí), 1 partner z Itálie (Institut lesnictví a životního prostředí – IPLA), a 2 partneři ze Slovinska (město Velenie a Výzkumný institut životního prostředí a spolupráce v průmyslu ERICo)

Celkové rozpočtové náklady projektu:

1 877 042 EUR; z toho Ústecký kraj 270 440 EUR

Konference v Katowici

Setkání se konalo v Glownym Instytutu Górnictwa. Bylo zahájeno úvodní konferencí k danému tématu. Na konferenci přednesli své příspěvky všichni partneři projektu a dále také zástupci Inspektorátu životního prostředí Polska - paní Ewa Palma s příspěvkem „Kvalita ovzduší v Polsku“ a Roman Glaz z Ministerstva životního prostředí Polska s příspěvkem „Měřením ke zlepšení kvality ovzduší v oblastech Polska“. Všichni partneři informovali zúčastněné o stavu kvality ovzduší v jejich regionech, o systému měření a o hlavních zdrojích znečištění. Za Ústecký kraj přednesla příspěvek ing. Veronika Vítková, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství. Seznámila přítomné s charakteristikou kraje, s hlavními zdroji znečištění ovzduší i s obsahem hlavních znečišťujících látek, které jsou měřeny v ovzduší. Díky internetovému propojení mohla přítomným předvést systém měření on line v Ústeckém kraji i systém varování obyvatelstva Ústeckého kraje před zhoršenými rozptylovými podmínkami v jednotlivých částech kraje a způsob, jak se mají obyvatelé v těchto situacích chovat tak, aby minimalizovali nepříznivý vliv zvýšené koncentrace škodlivých látek v ovzduší na jejich zdraví. Příspěvek vzbudil velký zájem ze strany ostatních účastníků. Je zřejmé, že podobné informační systémy v ostatních zúčastněných regionech zatím nemají. Systém měření i vyhodnocování dat o znečištění ovzduší bude významným příspěvkem Ústeckého kraje při řešení jednotlivých úkolů v projektu.

Konference byla ukončena prohlídkou dolu Guido, který se nachází cca 40 km od Katowice. Tento důl byl od 60. let zavřený, uvažovalo se co s ním. V 90. letech byly získány peníze na rekonstrukci dolu pro turistické účely. Velká část peněz byla získána z Evropské unie. V současné době je důl turistickou atrakcí v této lokalitě. Turisté se výtahem dostanou do hloubky cca 300 m pod zem a zde procházejí chodbami, tak, jak zde zůstaly po opuštění dolu horníky. Chodby jsou však upravené, aby se po nich turisté mohli bezpečně pohybovat. Pro zvýšení dojmu z podzemí, zaměstnanci muzea pouští turistům v podzemí skutečné důlní stroje, takže turisté mají možnost vidět jak se uhlí dobývalo těsně předtím, než důl byl uzavřen. Prohlídka důlní činnosti v minulém století končí v restauraci, která je také v podzemí a je příjemným zakončením dlouhého pochodu v podzemích chodbách.

Další dny třídenního setkání byly veskrze pracovní. Partneři se informovali o svých aktivitách. I o tom, co, kdo a kdy  musí zajistit, abychom stihli všechny aktivity projektu v plánovaném termínu.

Je zřejmé, že aktivit je mnoho a že bude třeba vysokého pracovního úsilí všechny tyto aktivity zvládnout.

Další pracovní setkání bude ve městě Sosnowiec v září tohoto roku.

 

Připravil: RR

v
Vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu ÚK Veronika Vítková při prezentaci Ústeckého kraje

d
Důlní kombajn

p
Pohled do jednacího sálu

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 2.4.2012 / 2.4.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém