Orientační nabídka


 

Projekt TAB – Take a breath! Nadechni se!

1
Další setkání stakeholderů projektu TAB se uskutečnilo 27. května 2013 v Ústí nad Labem. Mezi přítomnými byli zástupci neziskové sféry, státní správy, samosprávy a komerční sféry. Jednalo se o zmírnění podílu znečištění z lokálních topenišť.
Tisková zpráva ze dne 28. Května 2013
 

 
 

Zásadním podkladem pro další práci projektu je vyhotovení Studie proveditelnosti. Studie zadaná Ústeckému kraji jako projektovému partnerovi se týká využití ochrany ovzduší jako nástroje v územním plánování. Jako podklad ke zpracování studie slouží Generální rozptylová studie Ústeckého kraje, jejíž výsledky byly prezentovány zpracovatelem. Nejhorší znečištění v Ústeckém kraji způsobuje především doprava (v oblasti Ústí – Lovosice) a lokální topeniště.  Nejdůležitějším materiálem, který má vzniknout ze setkání stakeholderů projektu TAB, je Adaptační akční plán. Při této příležitosti bylo vybráno téma lokálního vytápění a pomocí logického rámce byla snaha toto téma detailně zpracovat. Z věcné diskuze vznikl návrh řešení – osvětová kampaň v místech s největším znečištěním - s tím, že se k danému problému se bude věnovat i další setkání. Ústecký kraj momentálně chystá vypsání dotačního programu na podporu výměny kotlů na tuhá paliva za modernější a ekologičtější typy.

V rámci setkání byly také zhodnoceny dosavadní projektové výsledky a předány informace z výroční konference programu Central Europe v Padově včetně priorit nového dotačního období 2014 – 2020. Anna Lehká z krajského úřadu představila benchmarkingovou lokalitu – příklad dobré praxe v Krakově a předložila první výsledky srovnávací SWOT analýzy projektu TAB.

Na závěr setkání představil Iniciativu STOP Prach RNDr. Lubomír Paroha a projekt EMPRESS Ing. Tereza Kodejšová z firmy ENVIROS s.r.o. Oba příspěvky byly velmi zajímavé a ukázaly možnou cestu pokračování projektu TAB.

 Stakeholdeři usoudili, že je nutné se sejít opětovně a dořešit tématiku řešenou v rámci Adaptačního akčního plánu.

Projekt Také a breath! Je realizován v rámci programu Central Europe. Ústecký kraj je jedním z osmi partnerů, kteří se projektu zúčastní. Všechny partnery spojuje problematika znečištěného ovzduší v regionech, kde působí a snaha po snížení objemu znečišťujících látek v ovzduší.

Připravila: Ing. Anna Lehká

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 28.5.2013 / 28.5.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém