Orientační nabídka


 

Projekt „UNIV 2 KRAJE“ v Ústeckém kraji

11
V Ústí nad Labem se koná dvoudenní konference k problematice celoživotního učení dospělých. Konference k projektu UNIV 2 KRAJE probíhá pod patronací Ústeckého kraje a účastní se jí 27 škol zřizovaných krajem. Konference včera zahájil člen Rady Ústeckého kraje Petr Jakubec.
 

 
 

„Sedmadvacet středních škol v Ústeckém kraji nabídne dospělým kurzy dalšího vzdělání. Odborné školy tak mají možnost využít své kapacity v době, kdy ubývá studentů,“ řekl na úvodní tiskové konferenci k projektu krajský radní pro školství Petr Jakubec.

Podle něj není oblast dalšího vzdělávání tak rozvinutá, jak by mohla být. Školy by měly více využívat své prostorové a pedagogické kapacity. S tím souhlasí i manažerka projektu UNIV 2 KRAJE z Národního ústavu dalšího vzdělávání Jana Bydžovská. „Školy by neměly být prázdné, měly by být naplněné kurzy,“ uvedla Bydžovská.

Školy by měly vyučovat dospělé především oborům, které už učí studenty. Spolupracují také s úřady práce na tom, o jaké obory by na trhu práce mohl být zájem. „Rekvalifikace by do budoucna měly jít právě tímto směrem,“ uzavřel Petr Jakubec.

Každá škola nejprve navrhne tři obory, ze kterých nakonec vybere nejméně jeden. Kraj předpokládá, že asi čtvrtina těchto programů bude zpracována podle požadavků konkrétního zaměstnavatele, druhá čtvrtina bude určena lidem nad 50 let, třetí čtvrtina budou stávající obory, o které nemají zájem středoškolští studenti. Poslední čtvrtina bude záviset na volbě školy.

Pro učitele těchto škol plánuje kraj řadu seminářů zaměřených na vzdělávání dospělých, projektování vzdělávacích programů, celoživotní kariérové poradenství a marketing dalšího vzdělávání.

Na dvoudenní krajské konferenci v Ústí nad Labem se sešli zástupci 27 vybraných škol, partnerů, úřadů práce i krajského úřadu. Dorazilo i několik ředitelů škol, které ještě do projektu zapojené nejsou, ale měli zájem o informace o něm.

Síť škol v každém kraji bude mít vlastní webový portál, do kterého bude vkládat vytvořené programy dalšího vzdělávání. Tyto systémy budou propojeny navzájem i s celostátním webem. Součástí projektu je propagační kampaň osvětlující potřebu dalšího vzdělávání pro dospělou populaci.

 

Zdroj: UNIV 2 KRAJE, ČTK

Foto: odd. tiskových informací

 

1
Konferenci o celoživotním učení dospělých zahájil radní Petr Jakubec

2
Zahajovací tisková konference k projektu UNIV 2 KRAJE

3
Jana Bydžovská, hlavní manažerka projektu UNIV 2 KRAJE, s radním Petrem Jakubcem

4

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 25.3.2011 / 25.3.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém