Orientační nabídka


 

Propuštění zdravotních sester z ústavů sociální péče

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Deníky Bohemia (Lenka Zlatníková)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Deníky Bohemia (Lenka Zlatníková) ze dne  10. 11. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

Hezký den,

mám na Vás velmi urgentní dotaz (ostatně, jak jinak.. :-)

Potřebovala bych se dopátrat k informaci, zda ÚK, který je zřizovatelem některých domovů důchodců a rovněž ústavů sociální péče, uvažuje od nového roku o propuštění některých zdravotních sester z těchto ústavů. Mám totiž informace z Libereckého kraje, že schválili nové směrnice v oblasti personálního zajišťování v oblasti sociálních služeb. Týkají se nahrazení diplomovaných sester za tzv. "ošetřovatelky", kterých by vzhledem k jejich platovému zařazení mohl kraj přijmout více...

 

A tak se tedy ptám:

1) Uvažuje ÚK také o změně personálu v domovech důchodců a ústavech soc. péče?

2) Pokud ano, kolik kraj ušetří a kdo budou lidé, kteří nahradí diplomované sestry? Nezaměstnaní, lidé odsouzení k veřejně prospěšným pracím, ...?

3) Kdo od nového roku v těchto ústavech nahradí civilkáře, kteří pomáhali s umýváním pacientů, krmením, převlékáním postelí atd.?

 

Odpověď:

1)  Ústecký kraj nemůže v domovech důchodců a ústavech sociální péče propouštět nebo přijímat do zaměstnaneckého poměru zdravotní personál. Zaměstnavatelem je vždy organizace (domov nebo ústav), která je samostatným právním subjektem a tato pravomoc plně přísluší jejímu řediteli. V organizacích tohoto druhu zřizovaných Ústeckým krajem probíhají v současné době reorganizace, které budou pokračovat i roce příštím. Ředitelé mimo jiné přehodnocují pracovní náplň všech pracovníků pracujících s klienty, zjišťují podíl práce zdravotnických pracovníků a sami rozhodnou o případných organizačních změnách. Postupují podle obecně platných právních norem (zákonu o platě, vyhlášky pro odměňování a katalogu prací ). Zřizovateli (Radě Ústeckého kraje) pak předkládají ke schválení organizační řády.

 

2) Vzhledem k tomu, že do roku 2003 nebyla možnost zaměstnat tzv. pracovníka sociální péče, prováděl kvalifikovaný zdravotní personál řadu výkonů nezdravotního charakteru (omývání, krmení klientů atd.). Od roku 2003 je ale možné na tyto práce přijmout pracovníka sociální péče, který může být oproti zdravotnickému personálu méně kvalifikovaný. Zavedením této kategorie je možné uspořit mzdové náklady, ovšem v Ústeckém kraji nebyly zařízením prostředky na mzdy nijak kráceny. Ředitelé tak mohou více uplatnit hmotnou zainteresovanost na výsledcích práce každého pracovníka.

Diplomované sestry, v případě, že ředitel organizace zjistí jejich nadbytek, nebudou propouštěny. Je v  pravomoci ředitele zařízení nabídnout jim zařazení pracovníka sociální péče, s nižším tarifním ohodnocením, avšak s možností vyšší netarifní části mzdy pokud dosahují dobrých výkonů.

 

3) Takzvané civilkáře postupně nahradí pracovníci sociální péče. Mzdové prostředky na tyto pracovníky jsou zahrnuty v plánu rozpočtu na rok 2005.

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.11.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém