Orientační nabídka


 

Proslov hejtmana J. Šulce na téma Šance a rizika rozšíření EU

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Proslov hejtmana na konferenci Šance a rizika nadcházejícího rozšíření Evropské unie, úkoly veřejné správy a spolupráce s českou veřejnou správou

dne 15.-17.11.2002, Holzhau (SRN)

Vážené dámy, vážení pánové.

Je mi ctí, že mohu přispět malou poznámkou k diskusi o tom, jaké šance dává Evropská unie České republice. Pro mne, jako představitele Ústeckého kraje, je toto téma o to aktuálnější, že kraj leží v těsném sousedství hranic se Spolkovou republikou Německo, tedy Svobodným státem Sasko a možná by se dalo říci že je – nebo v dohledné době bude – vstupní branou do EU. Od postupné integrace do evropských struktur tedy pochopitelně čekáme, že se tyto regiony sblíží jak lidsky, tak hospodářsky, ale i v dalších souvisejících oblastech, například při řešení územních plánů, v krizovém řízení, v hledání řešení problémů souvisejících s životním prostředí či rozvojem turistického ruchu. Nedávné povodně ukázaly, že lidé na obou stranách hranice  mohou a chtějí či dokonce musí spolupracovat a že tedy v podstatě svou spoluprací na řešení problémů Evropu spojují.

Na cestě do Evropy jsme ale zatím skoro na startu – musíme dořešit dopravní infrastrukturu, aby mohlo dojít i k faktickému propojení evropských regionů, musíme se více přiblížit evropským standardům ve službách a mnohé musíme dohnat i pokud jde například o řešení problémů etnických menšin, migrace obyvatel a dalších. Veřejná správa má samozřejmě svůj význam i v těchto oblastech – snažíme zmodernizovat a zkapacitnit silnice tak, aby byly dopravními cestami hodnými 21. století, děláme maximum pro dostavbu dálnice D8 z Prahy přes Ústí n. Labem do Drážďan. Takových úkolů bych mohl jmenovat mnoho, ale myslím si, že cílem tohoto setkání není vyjmenovávat naši připravenost na krok do Evropy.

Rozhodně nemohu říci, že by veřejná správa kraje čekala s rukama v klíně, až se nás Evropská unie ujme. Již před několika lety navázalo Severočeské sdružení obcí spolupráci s Provincií Jižní Holandsko a společně realizovaly některé projekty zejména v oblasti životního prostředí. Na tuto spolupráci samospráva kraje navázala a podařilo se uzavřít smlouvu o spolupráci s touto holandskou provincií. Kraj tak získává cenné zkušenosti, má možnost konfrontovat veřejnou a státní správu v zemi, která již je členem EU.

            Rád bych ale zdůraznil to, že Svobodný stát Sasko patří k nejvýznamnějším zahraničním partnerům Ústeckého kraje, a  to vzhledem k těsnému sousedství a budoucímu plánovanému členství České republiky v Evropské unii. Společně se snažíme řešit přeshraniční problémy (dopravní napojení, záchranný systém, životní prostředí, územní plánování), hledat možnosti předkládání společných projektů k financování z předstrukturálních (a později i strukturálních) fondů Evropské unie.

            Vyzdvihnout lze také projekt Enlarge-Net, který předpokládá přeshraniční spolupráci mezi městy a regiony v Sasku, Dolním Slezsku a Ústeckém kraji v oblasti přípravy rozšíření Evropské unie. Program iniciovala Evropská komise, aby podpořila přeshraniční iniciativy a spolupráci regionálních a místních úřadů v oblastech, které sousedí s kandidátskými zeměmi. Krajský úřad Ústeckého kraje se k němu připojil a projevil zájem garantovat některé oblasti, kterých se dotýká. Oceňujeme ruku nabídnutou Bruselem a našimi německými sousedy – díky ní získáme zkušenosti, vyvarujeme se případných chyb. Musím v této souvislosti zmínit i to, jak velmi oceňuji snahy Saska spolupracovat s Ústeckým krajem – a nejde jenom o finanční dar, který přivezl v říjnu do Ústí nad Labem saský premiér Georg Milbradt, ale také o vstřícná jednání s prezidentem vládního prezidia Drážďany Henry Hasenpflugem, která vedou k definování principů spolupráce zaměstnanců veřejné správy na obou stranách hranice a ke konkrétnímu naplnění pojmu „spolupráce“.

            Věřím, že veřejná i státní správa se za pomoci tohoto a případně i dalších programů dokáže zodpovědně připravit na administrativní, hospodářské a sociální důsledky rozšíření EU (například na migraci obyvatel). A také doufám, že se nám podaří lépe komunikovat v sousedících regionech. Předpokládám, že se nám společně podaří vytvořit systém, který bude schopen reagovat na výzvy EU, a to v oblastech modernizace veřejné správy, oblasti sociální, regionálním plánování, životním prostředí a krizovém řízení, v hospodářství a cestovním ruchu.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.11.2002 / 15.11.2002 | Zveřejnit od-do: 15.11.2002-15.2.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém