Orientační nabídka


 

Proti karcinomu děložního čípku pomůže pravidelná prevence

1
Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku aktivně využívá k osvětě také Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, zapojený do evropského projektu Aurora, jež má za cíl propagovat skrínink tohoto onemocnění. Ústecký kraj drží smutné prvenství ve výskytu nemoci i úmrtnosti a také v nejnižším počtu žen chodících pravidelně na preventivní gynekologické prohlídky.
 

 
 

O této problematice promluvila na půdě krajského úřadu a účasti náměstka hejtmana pro zdravotnictví Stanislava Rybáka doktorka Eva Jílková ze Zdravotního Ústavu, MUDr. Alena Šteflová za organizaci WHO, MUDr. Petr Sudek  z Centra onkologické prevence Ústí nad Labem a MUDr. Petr Veselský, ředitel regionální pobočky VZP.

Rakovina děložního čípku není nemocí s rychlým nástupem. V průměru pět let po nakažení papillomavirem trvá rozvoj prekarcenózy a dalších pět až deset let než dojde k rozvoji vlastní rakoviny. Za tu dobu lze při pravidelné prevenci nemoc odhalit v raném stádiu a úspěšně ji vyléčit. Bohužel Česká republika patří na úroveň rozvojových zemí, a to jak ve výskytu, tak v úmrtnosti.

Proti tomuto typu rakoviny lze využít očkování vhodné pro mladé dívky. Straším ženám se doporučuje zejména pravidelná návštěva gynekologa. Všeobecná zdravotní pojišťovna proto zorganizovala pilotní akci zasílání zvacích dopisů na preventivní prohlídky ženám, které na nich nebyly již více jak dva roky. První část proběhla v okrese Ústí nad Labem, letos se pojišťovna chystá vyzvat téměř deset tisíc žen z okresu Teplice.

1
Na snímku náměstek hejtmana Stanislav Rybák, MUDr. Eva Jílková (ZÚ ÚL) a MUDr. Alena Šteflová, PhD. (WHO)

2

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 22.1.2013 / 22.1.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém