Orientační nabídka


 

První MFF „České středohoří“ se dnes konal v Ústí nad Labem

11
V Ústí nad Labem se konal v sobotu 28. května první mezinárodní folklorní festival „České středohoří“. Pořadatelé připravili lidem v Ústeckém kraji hezké chvíle při poslechu lidových písniček a muziky, připomenuli jim jejich kořeny, podělili se o to nejlepší z dědictví našich předků, uchovávané v tancích, zvycích, krojích, tradičních jídlech a řemeslech.
 

 
 

Přestože se jednalo o premiéru, organizátoři pojali festival velkoryse. Byl programově nabitý od samého rána až do večera. Začal v 9 hodin průvodem Baráčníků s doprovodem kapel Pražská frajerka a po oficiálním zahájení festivalu v 10 hodin v nově zrekonstruovaném ATRIU města už nesešli účinkující z pódia. V programu se vystřídalo více než deset folklorních souborů, dvě kapely, další soubory a hosté.

Stejně pestrý byl i lidový jarmark s tradičním i netradičním jarmarečním zbožím a pochoutkami. Baráčníci připravili výstavu krojů, soubor Špendlík z Litoměřic předvedl kroje, které si členové sami ušili i vyšili. Největším lákadlem byl stánek s festivalovými rohlíčky, které upekla ředitelka festivalu Jitka Dolejšová a s krajovou specialitou - sjezdovými koláčky dle receptu babky Kopsovky. Zájemci mohli ve stánku získat i recept. Na památku byla k dostání jubilejní keramická mince, vyrobená k příležitosti konání prvního ročníku „Českého středohoří“.

„Jsem velice ráda, že Ústí začíná s novým druhem kulturního podniku, kterým je folklorní festival. Podobné akce jsou výrazem vztahu k rodnému kraji. Je důležité uchovat pro současné i budoucí generace lidové tradice, zvyky a regionální kulturu,“ řekla při zahájení festivalu členka rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková.

Ústecký festival, pod záštitou hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, pořádaly XIX. Župa sdružených obcí baráčníků spolu s Městem Ústí nad Labem a ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR. Partnery 1. MFF "České středohoří“ byly ČEZ, a.s. Elektrárna Ledvice, Severočeské doly a.s. Chomutov, Magistrát Města Ústí nad Labem a MO Ústí nad Labem – město.

Nový festival v Ústí nad Labem se vydařil a založil další novou tradici do dalších let. Pokud jste festival navštívili, jistě jste strávili příjemný den s dětskými i dospělými účinkujícími, ochutnali místní speciality, obdivovali jste se dovednosti lidských rukou a možná jste si i sami zasoutěžili v tanci a zpěvu.

 

Připravil: OTI ve spolupráci s MM´Ústí n. L.

jr
Radní Jana Ryšánková při zahájení festivalu

d

kl
Folklorní soubor z Krásné Lípy

lk
Litoměřický kroj

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 29.5.2011 / 29.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém