Orientační nabídka


 

Psychiatři a psychologové jsou připraveni pomoci zaplaveným oblastem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva k pomoci psychologů zasaženým oblastem v Ústeckém kraji ze dne 5.9.2002

            Systém poskytování základní lékařské a psychologické péče občanům v zaplavených oblastech a úhrady lékařům řešili v sídle Ústeckého kraje zástupci zdravotních pojišťoven, lékařských komor a odborných společností. Schůzku před časem inicioval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který se domnívá, že psychologická pomoc lidem postiženým záplavami je nutná a že bude efektivnější přijít se včasným řešením, než se potýkat s dlouhodobými následky na zdraví. Lékaři i pojišťovny se tedy nyní díky této iniciativě a za účasti zástupců krajského úřadu navzájem informovali o tom, jakou činnost vyvíjejí a co mohou lidem v zaplavených oblastech nabídnout.

            MUDr. Petr Žižkovský z občanského sdružení Senior CZ upozornil, že koncem září lze očekávat první vlnu depresí u lidí, kteří se vrátí do svých domovů a začnou se potýkat s následky velké vody na svých majetcích. „Zejména staří a osamělí lidé mohou dojít k názoru, že se se svým osobním neštěstím nedokáží vyrovnat,“ řekl MUDr. Žižkovský a dodal, že podle zkušeností se tito lidé uzavírají do sebe, odmítají komunikovat a vycházet z domova. Dodal, že program psychiatrické a psychologické pomoci pro okresy Děčín, Ústí nad Labem a Litoměřice je připraven. Odborníci z oblasti psychiatrie nabídli svou pomoc pro práci v terénu a ocenili také nabídky řady lékařů, kteří se hlásí s pomocí i z jiných míst republiky. „Lidé musí být informováni, že mohou navštívit psychiatra přímo, doporučení svého praktického lékaře nepotřebují,“ dodal MUDr. Zahradník ze společnosti ambulantních psychiatrů. Významná je i nabídka dobrovolníků, kteří sice nemají odborné vzdělání, ale mohou nabídnout zprostředkování informací a navázání vhodného kontaktu s lidmi, kteří by mohli trpět nějakou psychickou poruchou. „Jsem pyšný, že naši odborníci dokázali rychle připravit potřebný program. Finanční pomoc proto musí také přijít rychle,“  konstatoval ing. Flos, ředitel pobočky Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank a pojišťoven.

            Všichni zástupci zdravotních pojišťoven se shodli na úhradě nadlimitní péče, kterou poskytnou lékaři lidem v zaplavených oblastech. Systém pomoci dobrovolníků bude dále řešen v oblasti sociální. Nárůst pacientů, u kterých by se mohly prohloubit nebo nově vyskytnout psychické obtíže, nelze číselně odhadnout, ale dá se očekávat „kritické období“ od konce září minimálně do jara příštího roku.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.9.2002 / 5.9.2002 | Zveřejnit od-do: 5.9.2002-5.12.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém