Orientační nabídka


 

Psychologická pomoc pro lidi ze zaplavených oblastí

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva k psychologické pomoci ze dne 23.8.2002

            „Vyzývám všechny, kdo mohou pomoci, aby se začali věnovat psychickému zdraví lidí, jejichž majetky či zdraví postihla povodeň,“ vyzval na dnešním setkání členů krizového štábu Ústeckého kraje hejtman Jiří Šulc.

            Zkušenosti epidemiologů jasně dokladují skutečnost, že každý třetí člověk, který prožil povodeň, začne trpět posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Jde o onemocnění, které se projevuje neodbytnými, vtíravými vzpomínkami na záplavu, tyto myšlenky se člověku vnucují proti jeho vůli,  člověk se proto nemůže soustředit na nic jiného. Má děsivé sny, špatně spí, začne se vyhýbat všemu, co souvisí s povodní, bojí se například přecházet most, ztrácí elán do života, bývá podrážděný, snadno se hádá, těžce se soustřeďuje a jeho intelektuální výkon bývá snížený. Příznaky PTSD jsou sice velmi nepříjemné, ale dá se s nimi žít. Historie velkých katastrof ve světě ukazuje, že třetina z nemocných PTSD do několika let onemocní těžkou depresivní poruchou nebo vážnými úzkostnými poruchami, rozvojem alkoholismu a změnami osobnosti s tendencí reagovat agresivně. Podobné následky PTSD můžeme očekávat u 33 000 českých občanů.

            „Pokud existuje pomoc, musíme udělat maximum, aby se k lidem hlavně na Litoměřicku, ale také na Ústecku a Děčínsku dostala,“ řekl hejtman Jiří Šulc. „V současné době se nabízí možnosti nechat se proti depresi očkovat nebo užívat léky, které zdarma věnovala občanská společnost MedInfo. Výsledky jsou přesvědčivé,“ konstatoval Ilja Deyl, ředitel Územního střediska záchranné služby v Ústí nad Labem.

            Další formou pomoci je pomoc psychologů v terénu. „S lidmi, kteří utrpěli při povodni újmu na zdraví či majetku, je třeba mluvit, mluvit a mluvit – pomoci jim psychicky, dát jim pocit sounáležitosti. V tom musí pomoci i krajské psychologické poradny,“ dodal hejtman Šulc. Podle jeho mínění ale stále není v terénu psychologů dost; těžko lze totiž očekávat, že se lidé vydají za psychology sami.

Bližší informace, seznamy psychologů a psychiatrů na www.kr-ustecky.cz.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.8.2002 / 23.8.2002 | Zveřejnit od-do: 23.8.2002-23.11.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém