Orientační nabídka


 

Rada kraje: Půjčka pro Verneřice by nebyla fér vůči ostatním obcím

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
(zpráva se dvěma zvukovými přílohami ke stažení)
Rada Ústeckého kraje po pečlivé úvaze nedoporučí krajskému zastupitelstvu schválení mimořádné půjčky 1 milion korun ke krytí běžných potřeb obce Verneřice.
 

 
 

Rada kraje: Půjčka pro Verneřice by nebyla fér vůči ostatním obcím

Tisková zpráva ze dne 19.9.2003 (dvě  zvukové přílohy)

 

Rada Ústeckého kraje po pečlivé úvaze nedoporučí krajskému zastupitelstvu schválení mimořádné půjčky 1 milion korun ke krytí běžných potřeb obce v rozsahu pohledávky za Union bankou, která je v likvidaci. Radní se v průběhu jednání přiklonili k názoru finanční a investiční komise, která se požadavkem obce zabývala několik měsíců a došla k závěru, že obec může svou situaci řešit například prodejem obecního majetku a existuje i reálná možnost získat provozní úvěr do výše 1,3 milionu korun při splatnosti 1 rok a úroku 8 %, za který může ručit majetkem. Radní ve svém odmítavém doporučení také přihlédli k tomu, že Verneřice nevyužily v termínu možnosti vzájemného zápočtu pohledávky – úvěru u Union banky ve výši cca 2 miliony korun. „Vedle Verneřic jsou v kraji další obce, které mají finanční potíže, a to z různých důvodů. Půjčit jedné obci by nebylo spravedlivé vůči ostatním,“ shrnul stanovisko rady hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

            Verneřice požádaly o mimořádnou půjčku ve výši 1 milion korun dne 3. 7. 2003 s tím, že prostředky hodlá obec použít ke krytí běžných potřeb. Současně obec požádala o poskytnutí dalších mimořádných dotací ve výši 1/12 upraveného ročního rozpočtu přímých nákladů pro základní školu ve výši 425,6 tis. korun v časovém období do vyřešení případné půjčky. Dne 1. září 2003 oznámil starosta obce Verneřic hejtmanovi Jiřímu Šulcovi, že obdržel výzvu od Union banky, a. s. v likvidaci, k zaplacení celého salda úvěru, které činilo částku 1,148 milionu korun bez zahrnutí úroku z prodlení. Po únorovém pádu banky krajský úřad Verneřicím zasílal mimořádné měsíční zálohy ve výši 395 tisíc korun určené na přímé náklady ve školství. Poprvé tak učinil v březnu, kdy tuto zálohu zaslal opakovaně; řádně zaslaná záloha totiž zůstala nedostupná na obecním účtu zřízeného u zkrachovalého bankovního domu. Zálohy byly vypláceny včetně měsíce září z rezervy, určené pro navyšování rozpočtů následkem přírůstků žáků ve školách.

 

Zvukové přílohy – citace hejtmana Ústeckého kraje ing.Jiřího Šulce

 

Podle hejtmana Jiřího Šulce Verneřice disponují dostatečným majetkem

„Vzhledem k tomu že hospodaření obce je v černých číslech, čili má dostatek majetku, tak se rada Ústeckého kraje domnívá, že žádný z bankovních domů neodmítne obci půjčit.“

 

Půjčka Verneřicím by nebyla spravedlivá vůči ostatním zadluženým obcím

„Spousta obcí v našem kraji má finanční problémy a volné prostředky kraje nejsou v desítkách nebo stovkách milionů. Domnívám se že by to vůči ostatním nebylo fér úplně.“

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.9.2003 / 19.9.2003 | Zveřejnit od-do: 19.9.2003-19.10.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém