Orientační nabídka


 

Rada schválila novou koncepci pohotovostní péče platnou od 1. října

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rada schválila novou koncepci  pohotovostní péče platnou od 1. října
(zpráva se dvěma zvukovými přílohami ke stažení)
"Lékařská pohotovost není zakotvena v našem právním systému. Proto zahajujeme legislativní iniciativu, jejímž výsledkem bude návrh normy, která jasně řekne co je to ambulantní pohotovostní péče, kdo ji má zřizovat a také kdo ji má hradit," říká hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.
 

 
 

Rada schválila novou koncepci  pohotovostní péče platnou od 1. října

Tisková zpráva ze dne 19.09.2003

 

Rada Ústeckého kraje schválila na své poslední schůzi postup, kterým bude zabezpečena pohotovostní péče ambulantních lékařů.  Od prvního října bude v kraji celkem osm  pracovišť ambulantní pohotovostní péče, po jednom v každém bývalém okrese. Výjimkou bude Děčínsko, kde kraj předpokládá fungování pracoviště v Děčíně a ve šluknovském výběžku. „V případě bývalého okresu Děčín jsme vzali v úvahu jeho specifickou dopravní situaci,“ poznamenal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 Na základě doporučení zdravotní a sociální komise se dále Rada Ústeckého kraje rozhodla o víkendech a nepracovních dnech obnovit provoz dvou ordinací zajištujících stomatologickou pohotovost, a to za předpokladu, že v této věci budou praktičtí lékaři – stomatologové s krajem účinně spolupracovat.

Ústecký kraj vyčlenil ze svého rozpočtu na zajištění pohotovostní péče ambulantních lékařů v tomto roce celkem 31,5 milionu korun. Do konce srpna kraj vyplatil 15 469 739 korun. Rada Ústeckého kraje konstatovala, že musí být neprodleně zahájeno jednání se zdravotními pojišťovnami o zajištění financování APP v roce 2004. „Zdravotní pojišťovny, přestože jsou správci vybraného pojistného, odmítají spolupracovat. My tvrdíme, že Ústecký kraj není zdravotní pojišťovna, nebudeme suplovat neschopnost tohoto systému, což znamená, že nebudeme stále platit za někoho jiného,“ tvrdí hejtman Jiří Šulc.

 Současně s tím zahájí kraj vyjednávání s obcemi třetího stupně, kterým nabídne možnost spolupodílet se na provozu APP v jejich spádovém území. „Pokud obce budou chtít provozovat ambulantní pohotovost, budeme s nimi jednat o příspěvku na náklady,“ vysvětlil hejtman Jiří Šulc: „Lékařská pohotovost není zakotvena v našem právním systému. Proto zahajujeme legislativní iniciativu, jejímž výsledkem bude do konce roku návrh normy, která jasně řekne co je to ambulantní pohotovostní péče, kdo ji má zřizovat a kdo ji má také hradit. Zatím se snažíme vypořádat s paskvilem, který nám zůstal po okresních úřadech a doplácí na to především pacienti,“ uzavřel hejtman Ústeckého kraje.

 

Obsah zvukových příloh:

Jiří Šulc: I když je to povinnost státu, ambulantní pohotovostní péči zajistíme

„Přestože jsme přesvědčeni, že je to povinnost státu a pojišťoven, protože oni hospodaří s vybraným zdravotním pojištěním, a měli by tudíž zajistit víkendovou péči, tak jsme se rozhodli, že na osmi místech v kraji budeme minimálně do konce roku hradit náklady spojené s ambulantní péčí a k tomu na dvou místech ještě místa spojená s ošetřením bolestí zubů.“

 

 Jiří Šulc:Problematiku ambulantních pohotovostí řešíme na třech úrovních

„Já vyzvu v dohledné době pojišťovny, ať se starají o své pacienty i o sobotách a o nedělích.  Zároveň připravujeme legislativní iniciativu, kde by tuto povinnost těm, kteří hospodaří s vybraným zdravotním pojištěním, definoval rovnou zákon. Třetí variantou je komunikace s pověřenými obcemi. Chceme vytipovat místa z hlediska potřebnosti, prověřit možnou zneužitelnost této péče a nabídneme, že bychom se  podíleli na jejím financování.“

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.9.2003 / 19.9.2003 | Zveřejnit od-do: 19.9.2003-19.10.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém