Orientační nabídka


 

Rada Ústeckého kraje jednala s Předsednictvem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rada Ústeckého kraje jednala s Předsednictvem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje
Ústecký kraj a Hospodářská sociální rada se na společném jednání dohodli, že budou společně protestovat proti snížení finančních prostředků v programu NUTS II Severozápad
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 13.6.2007

 

Rada Ústeckého kraje jednala s Předsednictvem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje

 

Ústecký kraj a Hospodářská sociální rada se na společném jednání dohodli, že budou společně protestovat proti snížení finančních prostředků v programu NUTS II Severozápad.

 

Na Krajském úřadě se sešla Rada Ústeckého kraje, v čele s hejtmanem Jiřím Šulcem, a Předsednictvo Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, aby zhodnotili vzájemnou spolupráci, která se datuje od roku 2001. Kromě toho jednali také o hlavních problémech regionu – tedy především o situaci na trhu práce, nezaměstnanosti a nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Obě strany se shodly na tom, že nezaměstnanost v Ústeckém kraji už není tolik otázkou nedostatku pracovních míst, jako nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Ústecký kraj pro tyto účely finančně podpořil Výukový a tréninkový polygon ve Velebudicích.

     V souvislosti s tím byla také řeč o vzdělávání. „Vysokých škol je v Ústeckém kraji dostatek, ale je potřeba otevírat takové obory, které studentům umožní uplatnit se na trhu práce. Je třeba otvírat obory, které jsou atraktivní pro trh práce, ne pro žáky a jejich rodiče,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc „Náš region je průmyslový a tomu by měla být přizpůsobena i nabídka škol,“ dodal hejtman.  Zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka k problematice nedostatku pracovních sil a vzdělávací síti v Ústeckém kraji připomněl: „Měli bychom si uvědomit, že pracovní trh s vysokoškolsky vzdělanými lidmi je v podstatě nasycen, bolestně se ale nedostává především kvalifikovaných dělníků a řemeslníků. Pověst řemesel devalvovala. Být například zedníkem je dnes téměř známka duševní nedostatečnosti. Přitom právě stavebnictví je obor, který je v dnešní době velmi perspektivní.“ Zástupci HSR ÚK a radní Ústeckého kraje tedy vyhodnotili, že je třeba přitáhnout mladé lidi na učiliště  a podporovat rehabilitaci pověsti řemeslnických a dělnických oborů. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc navrhnul, aby se výše zmíněné podpořilo pomocí speciálního projektu. 

     V souvislosti s nezaměstnaností se obě strany zabývaly také zneužíváním sociálních dávek a neochotu některých nezaměstnaných k rekvalifikaci a dalšímu vzdělávání.  „Myslím,“ řekl předseda Hospodářské a sociální rady Richard Falbr, „že tady mají částečně rezervy i Úřady práce. Jejich postup by měl být určitě razantnější.“  Zástupci kraje a HSR ÚK se nakonec dohodli, že požádají o schůzku ministra sociálních věcí Petra Nečase.

     Radní Ústeckého kraje a Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje jednala také o snížení finančních prostředků v programu NUTS II Severozápad při Ministerstvu pro místní rozvoj. Prostředky byly totiž sníženy o 90 milionů korun a to i přes slib ministra Jiřího Čunka, že zmíněný program bude v letech 2006 a 2007 navýšen až na částku 250 milionů korun. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, uspěla v rámci tohoto programu jen polovina žadatelů. Rada Ústeckého kraje a předsednictvo Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje se proto dohodli, že budou společně apelovat na Ministerstvo pro místní rozvoj a  Ministerstvo financí.

 

 

 

Připravila:  Mgr. Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

Rada Ústeckého kraje jednala s Předsednictvem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje

Rada Ústeckého kraje jednala s Předsednictvem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.6.2007 / 13.6.2007 | Zveřejnit od-do: 13.6.2007-13.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém