Orientační nabídka


 

Rada Ústeckého kraje jmenovala nového ředitele mostecké nemocnice

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rada Ústeckého kraje se na svém jednání zabývala aktuální situací v mostecké nemocnici. Do funkce jejího ředitele jmenovala od 1. července MUDr. Vladimíra Müllera.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7.6.2006

 

Rada Ústeckého kraje jmenovala nového ředitele mostecké nemocnice

 

Rada Ústeckého kraje se na svém jednání zabývala aktuální situací v mostecké nemocnici. Do funkce jejího ředitele jmenovala od 1. července MUDr. Vladimíra Müllera.

            Krajská rada se seznámila se zprávou pracovní skupiny projektu „Stabilizace Nemocnice Most“. Tato skupina byla sestavena koncem března, jejím hlavním úkolem bylo navrhnout řešení dlouhodobě špatné ekonomické situace v tomto zdravotnickém zařízení a doporučit radě kraje personální řešení pro obsazení místa ředitele mostecké nemocnice (koncem března odvolala rada kraje ředitele nemocnice a jejím vedením dočasně pověřila Miloslava Řeháka, ředitele Nemocnice Děčín).

            Ve své zprávě skupina konstatuje, že jedním z hlavních důvodů provozní a investiční krize se kterou se nemocnice potýká je nedostatečně zajištění financování českého zdravotnictví. „Mosteckou nemocnici, stejně jako další krajská zdravotnická zařízení, chce potopit ministr Rath. Dvojí zvýšení mezd zaměstnanců ve zdravotnictví prostě nemohou naše zdravotnická zařízení zvládnout. Nedochází totiž k navýšení jejich příjmů ze zdravotního pojištění a hledání dalších a dalších úspor už není řešením,“ uvedl hejtman Jiří Šulc. „Obdobný stav jako v Nemocnici Most, řeší managementy  našich nemocnic denně. V mostecké nemocnici se k tomu navíc přidalo špatně nastavené financování zdravotní péče, které vznikalo v letech 92 až 99. Změny v něm se provádějí jen velmi obtížně a na to dnes Nemocnice Most doplácí,“ dodává hejtman.

             Navýšení mzdových tarifů, ke kterému došlo v lednu a září loňského roku, zatížilo rozpočet mostecké nemocnice částkou necelých 24 milionů korun. Další zvýšení tarifních platů v lednu letošního roku o 7,8% pak znamenalo zvýšení nákladů o přibližně 25,8 milionů korun. „Stát převedl na kraj nemocnice s dluhem kolem 1,5 miliardy, na jejich oddlužení nám pak velkomyslně poskytl necelých 280 milionů. Když se nám podařilo situaci ve zdravotnických zařízeních stabilizovat, přišla vláda se zvýšením platů a zdražením energií, bez toho aby se zvýšily příjmy nemocnic,“ připomíná Jiří Šulc.

Podle zprávy pracovní skupiny je cestou k řešení problémů mostecké nemocnice komplexní řešení problematiky zdravotnictví v Ústeckém kraji, tedy například celkové optimalizace struktury a počtu oddělení nejen v rámci Nemocnice Most, ale i v rámci všech zdravotnických zařízení v kraji.

K optimalizaci hospodaření krajských zdravotnických zařízení by měly přispět i projekty realizované v rámci programu Efektivní zdravotnictví Ústeckého kraje (EFEZ). „Jedním z připravovaných projektů je například Centrum sdílených služeb. Jeho cílem je zlepšení a zprůhlednění ekonomiky zdravotnictví v regionu jako celku a současně zvýšení úrovně lékařské péče. Mělo by se jednat o virtuální sdružení odborníků z krajských nemocnic a zástupců zřizovatele. Prostřednictvím takového centra by nemocnice společně měly nakupovaly materiál a léky, připravovaly veřejné zakázky, koordinovaly svůj rozvoj a investice nebo získávaly prostředky ze zdrojů EU,“ přibližuje náměstek hejtmana Petr Fiala, který je garantem programu EFEZ.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.6.2006 / 8.6.2006 | Zveřejnit od-do: 7.6.2006-7.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém