Orientační nabídka


 

Radek Vonka byl u zahájení komplexní obnovy a modernizace Elektrárny Tušimice II u Kadaně

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka byl u zahájení komplexní obnovy a modernizace Elektrárny Tušimice II u Kadaně
V areálu Elektrárny Tušimice II se v sobotu uskutečnilo také za účasti náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonky oficiální zahájení její komplexní obnovy.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 2. června 2007

Radek Vonka byl u zahájení komplexní obnovy a modernizace Elektrárny Tušimice II u Kadaně

V areálu Elektrárny Tušimice II  byla v sobotu 2. června dopoledne oficiálně a slavnostně zahájena modernizace tohoto elektrárenského závodu Skupiny ČEZ. Ústecký kraj tu zastupoval náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka, dále byli přítomni předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a.s. Martin Roman, mpř. představenstva a ředitel divize výroba ČEZ Jiří Borovec, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Severočeské doly, a.s. Jan Demjanovič a ředitel Elektrárny Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček.  Tušimické soboty se zúčastnili i další hosté, veřejnost a především děti, kterým tu skupina Českých energetických závodů připravila hezkou, i když mírně deštivou oslavu jejich svátku.

            Sobotou 2. června byla zahájena obnova základních technologií uhelné Elektrárny Tušimice II. Po dokončení v roce 2010 přinese dílo za 25 miliard korun nejen zvýšení účinnosti energetických bloků až na 38 % a tedy zvýšení ekonomie provozu, moderní elektrárna za tři roky také výrazně omezí emise škodlivých látek. Například výstupní koncentrace emisí kysličníků síry poklesnou o 70%, NOx o 65 procent a emise kysličníku uhličitého („skleníkového plynu)“ se sníží o dalších 15 procent.

            Návštěvníky tušimického dne D také pozdravil náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka, který ocenil, že modernizace TU II zahajuje program obnovy všech uhelných elektráren Skupiny ČEZ. „Byly doby, kdy v našem kraji nemohly děti díky inverzím v podstatě ven, ale v posledních letech se díky významným investicím ČEZu a odsíření jednotlivých elektráren postupně vzduch nad našimi hlavami vylepšuje. Je to proto, že ČEZ přináší do svých provozů nové a progresivní technologie. Rád také konstatuji, že ČEZ v posledních letech úzce spolupracuje s Ústeckým krajem a na svůj region a jeho občany myslí i tím, že značné finance věnuje rozvoji kraje, podporuje mnohé aktivity lidí. Příkladem je rozhodně i blížící se krásná sportovní akce: Hry III. Olympiády dětí a mládeže České republiky pro rok 2007, které budou zahájeny už 19. června právě v Ústeckém kraji. Skupina ČEZ je jejím generálním partnerem,“ dodal Radek Vonka.

            Návštěvníci slavnostního den v areálu tušimické „dvojky“ si vyslechli rovněž zajímavé perspektivy české energetiky i na poli větrných elektráren, malých vodních elektráren či při výrobě energie spalováním biomasy. Představitelé ČEZu i Radek Vonka poté odhalili model budoucí elektrárny, sfoukli svíčky na modelu té stávající a poněvadž to byl ohromný dort, smlsly si na něm především děti. Dopoledne pokračovalo za moderování Leoše Mareše vlastně oslavou Dne dětí; na odpoledne byla k tušimické „dvojce“ pozvána i skupina Těžkej Pokondr.

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

300metrový komín tušimické
300metrový komín tušimické "dvojky" bude postupně demontován. Atraktivní odstřel se nechystá, komín by nebylo kam "položit".

Přestalo dokonce pršet a tak přišla na řadu i obří skluzavka.
Přestalo dokonce pršet a tak přišla na řadu i obří skluzavka.

Leoš Mareš celou tušimickou sobotu moderoval. A výborně!
Leoš Mareš celou tušimickou sobotu moderoval. A výborně!

První nakročení, respektive nakrojení...
První nakročení, respektive nakrojení...

Stovky návštěvníků se sešly v areálu elektrárny...
Stovky návštěvníků se sešly v areálu elektrárny...

Takhle bude za tři roky vypadat nová zmodernizovaná elektrárna.
Takhle bude za tři roky vypadat nová zmodernizovaná elektrárna.

Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka při svém úvodním slovu. Vpravo na snímku je předseda představenstva  a generální ředitel ČEZ, a.s. Martin Roman.
Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka při svém úvodním slovu. Vpravo na snímku je předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a.s. Martin Roman.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.6.2007 / 2.6.2007 | Zveřejnit od-do: 2.6.2007-1.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém