Orientační nabídka


 

Radek Vonka: Děti čeká velká změna, přechodné bydlení je nutným provizoriem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka: Děti čeká velká změna, přechodné bydlení je  nutným provizoriem
Obyvatelé Dětského domova v Truhlářově ulici v Ústí nad Labem bydlí od loňského září v náhradních prostorách v Povrlech Může za to rozsáhlá celková rekonstrukce objektu na Střekově. Na jejím konci, příští rok na jaře , bude moderní zázemí, které již bude odpovídat novým zákonným pravidlům o výkonu ústavní výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních. Jak se dětem a personálu dětského domova žije v provizoru se osobně přesvědčil zástupce a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka (19.5.)
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  19.5.2006

Radek Vonka: Děti čeká velká změna, přechodné bydlení je  nutným provizoriem

 

Obyvatelé Dětského domova v Truhlářově ulici v Ústí nad Labem  bydlí od loňského září v náhradních prostorách v Povrlech  Může za to rozsáhlá  celková rekonstrukce objektu na Střekově. Na jejím konci, příští rok na jaře , bude  moderní zázemí, které již bude odpovídat novým zákonným  pravidlům o výkonu ústavní výchovy  ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních.  Jak se dětem a personálu dětského domova žije v provizoru se osobněpřesvědčil zástupce a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka (19.5.)

   „Zajímalo mne jak se v Povrlech sžili s nutným provizoriem, jak se děti vypořádávají například  s dojížděním  do škol , co dělají ve svém volnu a o víkendech, jak zkrátka  žijí každý den a jak překonávají tuto překážku, na jejímž konci je čeká veliké překvapení. Původní prostory na Střekově stavbaři tak změní, že je nepoznají. Ve čtyřech buňkách rodinného typu najdou takový komfort,  o němž se jim dosud ani nezdálo,“ říká představitel kraje.  Dodal, že náklady, které  Ústecký kraj do rekonstrukce a přístavby investuje,  dokumentuje tuto zásadní přeměnu. “ Cena díla se pohybuje kolem 45 milionů korun, modernizace se dotýká rovněž školní kuchyně. V původních prostorách střekovského  dětského domova  nezůstane, jak se říká, kámen na kameni,“míní zástupce hejtmana. Dodal, že v Povrlech se setkal s porozuměním pro věc  a optimistickým očekávání dní příštích. „Pochopili, že taková přestavba se nedá dělat za provozu. Vědí, že je čeká nový domov a všichni se na něj už  těší, „  říká Radek Vonka. V  rozhovoru s ředitelkou domova  Věrou Kristovou se náměstek a zástupce hejtmana zajímal rovněž  o problém osvojování dětí. „Překvapila mi dosavadní, pro mne dost   nepochopitelná praxe, kdy náhradní rodiny od státu  dostávají jinou finanční podporu než když je dítě v tomto zařízení.  Kdyby tomu bylo naopak, byly by počty dětí v podobných zařízeních určitě minimální.,“ říká představitel kraje a věří i tomu, že by náhradní rodiny toužily osvojit si více jak jedno dítě.  Kupříkladu sourozenci by v nich  mohli žít spolu a ne rozděleni.

 

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Radek Vonka: Děti čeká velká změna, přechodné bydlení je  nutným provizoriem

 
Zodpovídá: Naděžda Kocábková
Vytvořeno / změněno: 19.5.2006 / 19.5.2006 | Zveřejnit od-do: 19.5.2006-19.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém