Orientační nabídka


 

Radek Vonka jednal ze zástupci RWE Transgas NET s.r.o. o záměru stavby nového plynovodu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka jednal ze zástupci RWE Transgas NET s.r.o. o záměru stavby nového plynovodu
Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka jednal se zástupci společnosti RWE Transgas Net, s.r.o. o projektu, jehož cílem je zvýšení kapacity české vysokotlaké plynovodní sítě novým plánovaným plynovodem Gazela z Hory Svaté Kateřiny do Rozvadova - Waidhausu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 31. 5. 2007

 

Radek Vonka jednal ze zástupci RWE Transgas NET s.r.o. o záměru stavby nového plynovodu

 

Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka jednal se zástupci společnosti RWE Transgas Net, s.r.o. o projektu, jehož cílem je zvýšení kapacity české vysokotlaké plynovodní sítě. Jednatelé společnosti Thomas Kleefuß a Jan Nehoda, vedoucí Strategic Asset Managementu Samuel Haag a tisková mluvčí Jitka Kadavá představili projekt výstavby plynovodu Nord Stream z Ruska do Německa, odkud má být přeprava plynu realizována plánovaným plynovodem OPAL z Greifswaldu u Baltského moře do Olbernhau na česko-německé hranici. Velká část plynu z plynovodu Nord Stream pak má být předávána na českých hranicích do soustavy RWE Transgas Net a bude dále přepravována z Hory Svaté Kateřiny plánovaným plynovodem GAZELA do Rozvadova na hraniční předávací stanici Waidhaus.

            „Z Ruska má být do Německa a následně do dalších evropských států plynovodem Nord Stream přepravováno až 55 mld. m3 zemního plynu ročně. Existence plynovodu zvýší bezpečnost zásobování České republiky. Výstavba plynovodu GAZELA je nyní v plánovací fázi a v současné době jsou analyzovány tři možné trasy, které procházejí Ústeckým krajem či kraji Karlovarským a Středočeským,“ konstatovali úvodem jednání představitelé firmy. Doplnili, že od poloviny března tohoto roku již probíhá zpracování nezávislé studie dopadů na životní prostředí všech tří variant vedení plynovodu GAZELA. Firma také zahájila jednání s ministerstvy životního prostředí a průmyslu a obchodu a začíná kontaktovat kraje a obce, ležící v trasách, kudy by mohl plynovod procházet.

            Radek Vonka uvedl, že vítá přístup společnosti i její zájem o investice v našem kraji, ale současně upozornil na některé problémy, které mohou realizaci záměru RWE Transgas Net, s.r.o. provázet: „Ústecký kraj je místem s hlubokým strukturálním postižením a jeho obyvatelé vnímají obdobné projekty velmi citlivě a ostražitě. Mají špatné zkušenosti s těžebními společnostmi, s vlastníky elektráren a s plánováním podobných projektů. Ani současnost je nepřesvědčila o opaku. Vědí, že liniové stavby, byť jsou strategického charakteru, přinášejí do běžného života různá omezení,“ řekl Radek Vonka. „To, jak budou obyvatelé kraje váš záměr vnímat, bude hodně záležet i na vašem jednání s konkrétními obcemi a městy. Ta se budou muset vyrovnat s tím, že součástí trasy plynovodu je i ochranné pásmo, v němž je například omezena výstavba.“

            Představitelé RWE Transgas Net, s.r.o. a Radek Vonka se nakonec shodli na termínu další schůzky na podzim tohoto roku. „Schůzka přinesla témata k dalším rozhovorům, která bychom chtěli otevřít. Na této významné zakázce v řádech miliard korun by se například měly podílet i firmy z regionu. Byli bychom také rádi, kdyby se firma viditelně spojila s regionem, v němž tak významně podniká a posiluje své investice a umístila sídlo některé ze svých dceřiných firem v krajském městě,“ přiblížil Radek Vonka konkrétní závěry.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

Jednání o budoucím plynovodu u náměstka a zástupce hejtmana Radka Vonky (druhý zleva) se zúčastnili zástupci společnosti RWE Transgas NET s.r.o. (zleva) Jan Nehoda, Thomas Kleefuß a Samuel Haag.
Jednání o budoucím plynovodu u náměstka a zástupce hejtmana Radka Vonky (druhý zleva) se zúčastnili zástupci společnosti RWE Transgas NET s.r.o. (zleva) Jan Nehoda, Thomas Kleefuß a Samuel Haag.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.6.2007 / 1.6.2007 | Zveřejnit od-do: 1.6.2007-1.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém