Orientační nabídka


 

Radek Vonka na teplické konferenci k budoucnosti zásobování pitnou vodou

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka na teplické konferenci k budoucnosti zásobování pitnou vodou
Konference "Aktuální problémy v zásobování pitnou vodou v severních Čechách" se jako jeden z čestných hostů zúčastnil náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka. Pořadateli konference, zaměřené na modernizace a rekonstrukce v oblasti zásobování pitnou vodou a na možnosti jejich financování, byly Severočeská vodárenská společnost a. s. se společností Severočeské vodovody a kanalizace a.s. ze skupiny Veolia Voda.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 30. 3. 2007

 

Radek Vonka na teplické konferenci k budoucnosti zásobování pitnou vodou

 

Konference „Aktuální problémy v zásobování pitnou vodou v severních Čechách“ se jako jeden z čestných hostů zúčastnil náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka. Pořadateli konference, zaměřené na modernizace a rekonstrukce v oblasti zásobování pitnou vodou a na možnosti jejich financování, byly Severočeská vodárenská společnost a. s. se společností Severočeské vodovody a kanalizace a.s. ze skupiny Veolia Voda.

            „Ústecký kraj velice citlivě vnímá potřebu dobudování základní vodohospodářské technické infrastruktury v našich městech a obcích. Zkušenosti z celé ČR i statistické údaje ukazují, že jen tam, kde se podaří tuto infrastrukturu dobudovat, lze zabezpečit stabilizaci a nárůst počtu obyvatel. Je to živý proces a my se aktivně účastníme. Mimo jiné jsme schválili zřízení Fondu vodního hospodářství Ústeckého kraje, který již několik let využíváme jako důležitý nástroj pro zvyšování vybavenosti sídel v regionu vodohospodářskou infrastrukturou. Tento fond je, jak jistě víte, tvořen 50% z vybraných poplatků za odběry podzemních vod, což v našich podmínkách představuje cca 30 – 35 milionů korun, které se vracejí zpět do kraje v realizaci vodních čističek a dalších zařízení infrastruktury vodního hospodářství,“ konstatoval mimo jiné Radek Vonka.

            Ústecký kraj je zapojen v řadě významných vodohospodářských projektů, mezi jinými inicioval v roce 2005 vznik Klastru Aquarius, který se již například podílel na tvorbě projektu protipovodňové ochrany na malých vodních tocích nebo na dlouhodobém česko-saském projektu sledování a evidence zdrojů pitné vody v Krušných a Lužických horách. „Velkou pozornost věnujeme také spolupráci s Úřadem regionální rady regionu Severozápadu a obcemi na přípravě záměrů, jež by se mohly ucházet v ROP o podporu Evropské unie v současném plánovacím období 2007 – 2013,“ uvedl Radek Vonka.

            SVS a. s. působí na trhu v oblasti výstavby vodohospodářské infrastruktury od roku 1993. Základním zdrojem financování výstavby je podíl ze solidární ceny vodného/stočného inkasovaného v regionu, doplněný vratnými či nevratnými podporami ze státního rozpočtu a dotacemi z fondů Evropské unie. Společnost svá zařízení na rozvod a úpravu vody pronajímá distributorovi vody -  Severočeským vodovodům a kanalizacím a. s. Jde celkem o 8.222 km vodovodů a 1.097 km vodovodních přípojek, 3.296 km kanalizačních sítí, 54 úpraven vody, 164 čistíren odpadních vod, 1.057 vodojemů, 589 čerpacích stanic vody a 227 čerpacích stanic odpadních vod. Veškeré akcie SVS jsou v držení již 458 severočeských měst a obcí. SVS patří k největším vodárenským společnostem v Čechách, protože její region pokrývá celý Ústecký a podstatnou část Libereckého kraje. Jde o území o celkové rozloze 7.400 km2 (tedy cca 12% plochy státu), kde žije cca 1,26 milionu obyvatel – z toho je 1,05 milionu obyvatel napojených na vodovod, 0,88 milionu na kanalizaci a 0,82 milionu na čistírny odpadních vod (pozn. údaje uvádí SVS a.s. k 28. 2. 2007).  

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Radek Vonka na teplické konferenci k budoucnosti zásobování pitnou vodou

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.3.2007 / 30.3.2007 | Zveřejnit od-do: 30.3.2007-30.4.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém