Orientační nabídka


 

Radek Vonka: Pořadatelství letní olympiády dětí a mládeže je pro Ústecký kraj velkou poctou

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka: Pořadatelství letní olympiády dětí a mládeže je pro Ústecký kraj velkou poctou
Ústecký kraj bude v roce 2007 pořadatelem celostátní III. letní olympiády dětí a mládeže. Na svém zasedání v Jihlavě o tom 26.10. 2005 rozhodl Český olympijský výbor, který vybíral mezi Jihočeským a Ústeckým krajem.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 26.10.2005

 

Radek Vonka: Pořadatelství letní olympiády dětí a mládeže je pro Ústecký kraj velkou poctou

 

Ústecký kraj bude v roce 2007 pořadatelem celostátní III. letní olympiády dětí a mládeže. Na svém zasedání v Jihlavě o tom dnes (26.10. 2005) rozhodl Český olympijský výbor, který vybíral mezi Jihočeským a Ústeckým krajem. 

„Celostátní dětská olympiáda je velmi prestižní akce a považuji za velký úspěch, že se našemu kraji podařilo získat její pořadatelství. Naši reprezentanti na tomto sportovním podniku dosahují tradičně velmi dobrých výsledků a jsem rád, že v roce 2007 budou mít výhodu domácího prostředí. Příprava celorepublikové dětské olympiády bude náročná, předchozí pořadatelé se svého úkolu zhostili úspěšně a nasadili laťku velmi vysoko. Věřím, že i Ústecký kraj dokáže sportovcům nabídnout výborné podmínky a vytvořit tu správnou sportovní atmosféru,“ řekl náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka. Ten o tomto úspěchu také informoval krajské zastupitele na jejich dnešním jednání.

Ústecký kraj se o pořadatelství této sportovní akce ucházel na základě rozhodnutí krajské rady z 24.srpna  letošního roku. Náklady spojené s pořádáním olympiády by neměly přesáhnout dva miliony korun.

Olympiáda dětí a mládeže je projekt Českého olympijského výboru, zaměřený především na žáky základních škol. „Má přispět nejen ke sportovnímu, ale také kulturnímu vyžití mladých lidí. Jejím prostřednictvím jsou připomínány ušlechtilé myšlenky olympismu a podporována zdravá soutěživost mezi mládeží. Součástí olympiády jsou nejen sporty, například atletika, plavání a kolektivní turnajové sporty, ale i kulturní soutěže v oblasti výtvarné, literární, hudební i divadelní. To jsou také aktivity, které chceme u dětí a mládeže podporovat,“ připomíná Radek Vonka..

Olympiáda se podle současného projektu koná jednou za dva roky. Její první ročník proběhl v červnu 2003, Český olympijský výbor vybral za pořadatele Pardubický kraj, města Litomyšl, Svitavy a Choceň. První zimní ročník se uskutečnil v únoru 2004, pořadatelem byl Středočeský kraj v Mladé Boleslavi a v obcích Jizerských hor. Druhá letní olympiáda proběhla v červnu 2005 v Jihomoravském kraji ve městě Brno a zimní verze proběhne v Královehradeckém kraji ve dnech 21. - 26. 1. 2006.

            Na první olympiádě dětí a mládeže, která se konala v Litomyšli, sportovci z Ústeckého kraje převzali v průběhu závěrečného slavnostního ceremoniálu celkem 40 medailí (13 zlato, 10 stříbro, 17 bronz), což jim v konkurenci 14 krajů zajistilo druhé místo. Prvního ročníku této sportovní akce se účastnilo přibližně 2700 mladých sportovců. Letos se jich v Brně na druhé olympiádě dětí a mládeže sešlo již na 4000. V této tvrdé konkurenci skončili reprezentanti Ústeckého kraje těsně pod stupni vítězů, když v celkovém hodnocení obsadili pěkné 4. místo. Nejvýznamnější úspěchy slavili sportovci z Ústeckého kraje v kolektivních sportech. Zazářili například ve volejbalovém turnaji, kde dívčí i chlapecké družstvo obsadilo první místo. Vynikajícího úspěchu dosáhly také basketbalisté - dívčí družstvo získalo zlato a chlapecké přivezlo domů stříbrné medaile. Zástupci kraje ovšem uspěli i v atletických disciplínách, výborné je například první místo Michala Bečváře ve skoku vysokém v kategorii starších chlapců nebo třetí místo Lucie Gabkové mezi mladšími dívkami v běhu na 150 metrů. Za pozornost rozhodně stojí i úspěch Kateřiny Bandasové, která v turnaji v karate ve třídě Kata zvítězila v kategorii starších žákyň.

„Pokud jde o hodnocení disciplín, nejúspěšnější skupinou z výpravy Ústeckého kraje byli plavci, kteří získali celkem 25 medailí. Kraj byl na sportovním klání celkem zastoupen v 19 sportovních disciplínách. Na účast 257 dětí bylo z jeho rozpočtu vyčleněno 1,6 milionu korun. Zajištěním nominací dětských sportovců byly před olympiádou pověřeny jednotlivé svazy Českého svazu tělesné výchovy,“ poznamenal Radek Vonka.

 

Vydala: Mgr. Romana ŽATECKÁ, tisková mluvčí Ústeckého kraje

             tel. 475 657 754, 603 192 631

 e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.10.2005 / 26.10.2005 | Zveřejnit od-do: 26.10.2005-26.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém