Orientační nabídka


 

Radek Vonka: Priority ministerstva životního prostředí pro nové evropské dotace jsou pro kraj výhodné

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka: Priority ministerstva životního prostředí pro nové evropské dotace jsou pro kraj výhodné
S připraveností Mninisterstva životního prostředí ČR na čerpání evropských dotací v nadcházejícím finančním období 2007 - 2013 seznámil náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonku ředitel Sekce zahraniční projektové spolupráce Ministerstva životního prostředí ČR Tomáš Novotný.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 8.6.2006

 

Radek Vonka: Priority ministerstva životního prostředí pro nové evropské dotace jsou pro kraj výhodné

 

S připraveností Mninisterstva životního prostředí ČR na čerpání evropských dotací v nadcházejícím finančním období 2007 – 2013 seznámil náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonku ředitel Sekce zahraniční projektové spolupráce Ministerstva životního prostředí ČR Tomáš Novotný. Ten úvodem setkání připomněl, že obce a firmy v Ústeckém kraji uspěly s žádostmi podávanými ministerstvu v rámci Společného regionálního operačního programu, jenž v letošním roce končí, s 15 projekty a nárokují z ERDF 154,463 milionů korun. Sekční ředitel Novotný také uvedl, že v nadcházejícím finančním období, kdy budou evropské dotace přímo krajům rozdělovány prostřednictvím Regionálních operačních programů (ROP) je pro oblast životního prostředí v ČR připraveno přibližně 21 miliard korun pro každý rok. „Jedná se o řádově 150 miliard korun a třináct procent této částy je alokována do krajů, prostřednictvím regionů NUTS. Ministerstvo vidí priority mimo jiné ve vodárenství, ochraně ovzduší, ochraně přírody, starých ekologických zátěžích a nakládání s odpady. Do nového období také přechází projekty v hodnotě 16 miliard korun, na které se v  končícím účetním období, kdy Česká republika čerpala finanční prostředky ze SROP, nedostalo. To ale není případ Ústeckého kraje,“ uvedl Tomáš Novotný.

Představitel ministerstva životního prostředí dále informoval, že hned v příštím roce je ministerstvo připraveno předložit EU dva významné vodohospodářské projekty z Ústeckého kraje. „V zásobníku projektů pro rok 2007, spadajících do nové kategorie PPP, se jedná o projekty Dolní Labe a Zlepšení vodohospodářských poměrů ve Šluknovském výběžku. Jejich uplatnění dříve nebylo možné, pravidla pro tento typ projektů přicházející z Bruselu se neustále měnila a byla vyjasněna až v dubnu tohoto roku. Celkové náklady těchto projektů představují 55 milionů Eur a mohou počítat s evropským příspěvkem v minimální výši 65% celkových nákladů,“ upřesnil Tomáš Novotný.

Radek Vonka přivítal také informace o rozesílání prvních pokynů pro přípravu projektů v nadcházejícím finančním období EU. Podle Tomáše Novotného začne ministestvo informovat kraje a obce ještě v průběhu tohoto měsíce. „Kvituji s povděkem, že Ministerstvo životního prostředí je na čerpání evropských dotací v nadcházejícím plánovacím období EU připraveno daleko lépe, než bylo v minulých letech. Zlepšila se také naše vzájemná spolupráce, což jsme významně pocítili při jednáních o podobě regionálních operačních programů. Věřím, že tato dobrá spolupráce potrvá a bude mít žádoucí praktický dopad ve zvýšeném zájmu o tyto dotace, v jejich snadnější dostupnosti mezi firmami, obcemi i občany našeho kraje. Není to málo peněz, při takto nastaveném systému systému může do roku 2013 jen z této kapitoly do Ústeckého kraje přitéct několik miliard korun. Ostatně ministerstvem nastavené priority pro čerpání, ať už hovoříme o vodohospodářské infrastruktuře, likvidaci odpadů nebo o ochraně ovzduší jsou jako ušité pro potřeby našeho regionu,“ zdůraznil náměstek a zástupce hejtmana.

 

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Radek Vonka: Priority ministerstva životního prostředí pro nové evropské dotace jsou pro kraj výhodné

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 8.6.2006 / 8.6.2006 | Zveřejnit od-do: 8.6.2006-8.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém