Orientační nabídka


 

Radek Vonka: Státní program rozvoje Regionu Severozápad je neefektivní

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka: Státní program rozvoje Regionu Severozápad je neefektivní
V Mostě se 29. května sešel řídící výbor Státního programu rozvoje Regionu Severozápad. Ústecký kraj na jeho jednání zastupoval náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 29.5.2006

 

Radek Vonka: Státní program rozvoje Regionu Severozápad je neefektivní

 

V Mostě se 29. května sešel řídící výbor Státního programu rozvoje Regionu Severozápad. Ústecký kraj na jeho jednání zastupoval náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka. Hlavním bodem jednání bylo rozdělení 50 milionů korun určených k podpoře projektových příprav.  Celkem bylo žadateli předloženo 467 žádostí o dotace na přípravu projektů v celkovém objemu více než 602 milionů korun, požadujících od státu více než 452 milionů korun.

Řídící výbor, který je složen ze zástupců regionu Severozápad a jemuž předsedá zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht, připravuje rozdělení peněz mezi jednotlivé části regionu. Jako hlavní kriterium výbor zvolil míru nezaměstnanosti a nejvíce peněz na podporu projektové přípravy by tak mělo směřovat na Mostecko a Chomutovsko. „Z rozdělování těchto dotací mám velmi rozporuplné pocity. Pochopitelně vítám, že do našeho kraje směřují peníze pro přípravu rozvojových projektů. Na druhou stranu jsem ale hrubě nespokojen s tím jakým způsobem dochází k jejich rozdělování. Považuji ho za neefektivní,“ uvedl Radek Vonka, který tento názor prezentoval i během jednání výboru. „Finanční prostředky jejichž rozdělení výbor připravuje, mají sloužit k rozvoji regionu a podle mého názoru by byly využity mnohem efektivněji v obecních a městských rozpočtech. To že se tyto peníze na základě rozhodnutí sociálnědemokratického vlády několikrát přerozděluji, místo aby směřovaly v rámci rozpočtového určení daní přímo do obecních pokladen je chyba. Navíc i termín, kdy se tyto dotace kvůli zdlouhavému rozhodování dostanou k příjemcům, kteří je musí využít do koce roku, snižuje citelně efektivitu této podpory,“ doplnil.

Po té, co výbor schválil alokace pro jednotlivé části regionu včetně částek pro regiony Karlovarského kraje, budou jednotlivé žádosti posuzovat hospodářské a sociální rady jednotlivých okresů. Další schůze výboru Státního programu rozvoje Regionu Severozápad je naplánována na 20. června.

 

 

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.5.2006 / 30.5.2006 | Zveřejnit od-do: 30.5.2006-30.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém