Orientační nabídka


 

Reakce hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce na článek Radní Děčína chtějí pomoci Verneřicím splatit úvěr u Union banky

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vydáno v servisu ČTK dne 9.10.2003
 

 
 

Reakce hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce na článek Radní Děčína chtějí pomoci Verneřicím splatit úvěr u Union banky

(Vydáno v servisu ČTK dne 9.10.2003, autor Radka Fialová)
 
     Musím se ohradit proti některým tvrzením uvedeným v tomto článku – argumenty týkající se přístupu Ústeckého kraje k žádosti o půjčku pro obec Verneřice jsou neúplné a vytržené z kontextu. Nejprve se ptám, proč se autorka článku domnívá, že kraj má několikanásobně vyšší rozpočet než město Děčín – pokud vychází pouze z číselného údaje, pak srovnává – řekl bych – jablka a hrušky. Rozpočet kraje je sice v absolutních číslech 7,3 miliard korun, ale 86 procent z něj jsou dotace státu, s nimiž kraj nemůže disponovat podle své vůle a ani je užívat jinak, než je určeno. Dále zdůrazňuji, že Verneřicím jsme v kritické situaci pomohli – a jak pan starosta na zasedání zastupitelů kraje v září řekl, byli jsme jediní a pomohli jsme ihned po pádu banky. Pomoc kraje jsme sumarizovali a dali médiím k dispozici (například tisková zpráva ze dne 19.9.2003), pro připomenutí tedy ještě jednou opakuji: Po únorovém pádu banky krajský úřad Verneřicím zasílal mimořádné měsíční zálohy ve výši 395 tisíc korun určené na přímé náklady ve školství. Poprvé tak učinil v březnu 2003.  Žádostí obce se několik měsíců zabývala i finanční a investiční komise rady kraje, která došla k závěru, že obec může svou situaci řešit například prodejem obecního majetku a existuje i reálná možnost získat provozní úvěr. Radní ve svém odmítavém doporučení také přihlédli k tomu, že Verneřice nevyužily v termínu možnosti vzájemného zápočtu pohledávky – úvěru u Union banky ve výši cca 2 miliony korun.
O pomoc v různých nouzových situacích nás požádalo hned několik obcí – jejich požadavky dosahují v součtu desítek milionů korun. Vzhledem k výše uvedenému navíc nejsou Verneřice v takové nouzi, aby nemohly využít jinou cestu pomoci, například naznačený úvěr. A kromě toho je důležité říci, že by bylo postavené na hlavu půjčovat peníze obci, když po prvním čtení rozpočtu kraje na příští rok (konalo se ve středu 8.10.2003) je zřejmé, že kraji chybí na zajištění jeho povinností několik stovek miliónů korun a možná si bude muset sám půjčit. S ohledem na stav financí v republice
a přidělování peněz pro kraje nejsme v situaci, kdy můžeme půjčovat. A stát nastavil některé povinnosti, kterým budeme muset dostát a nemáme na ně peníze - například v hygienickém vybavení kuchyní u sociálních ústavů nás čeká investice několika desítek milionů korun, které nemáme. Už dlouho upozorňuji na skutečnost, že kraje nejsou z pohledu státu samostatné jednotky – fungují v podstatě jako pošta doručující státní peněžní složenky. Samospráva potřebuje pro svou zákonnou samosprávnou působnost rozhodovat též o příslušném podílu financí. Poměr mezi dotacemi
a samosprávnými penězi by měl být minimálně 50 na 50.
 
Sumarizace pomoci Ústeckého kraje pro Verneřice:

     Verneřice požádaly o mimořádnou půjčku ve výši 1 milion korun dne 3. 7. 2003 s tím, že prostředky hodlá obec použít ke krytí běžných potřeb. Současně obec požádala o poskytnutí dalších mimořádných dotací ve výši 1/12 upraveného ročního rozpočtu přímých nákladů pro základní školu ve výši 425,6 tis. korun v časovém období do vyřešení případné půjčky. Dne 1. září 2003 oznámil starosta obce Verneřic hejtmanovi Jiřímu Šulcovi, že obdržel výzvu od Union banky, a. s. v likvidaci, k zaplacení celého salda úvěru, které činilo částku 1,148 milionu korun bez zahrnutí úroku
z prodlení. Po únorovém pádu banky krajský úřad Verneřicím zasílal mimořádné měsíční zálohy ve výši 395 tisíc korun určené na přímé náklady ve školství. Poprvé tak učinil v březnu, kdy tuto zálohu zaslal opakovaně; řádně zaslaná záloha totiž zůstala nedostupná na obecním účtu zřízeného u zkrachovalého bankovního domu. Zálohy byly vypláceny včetně měsíce září z rezervy, určené pro navyšování rozpočtů následkem přírůstků žáků ve školách.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Původní text zprávy:

     DĚČÍN 9. října (ČTK) - Děčínští radní chtějí pomoci Verneřicím splatit úvěr u zkrachovalé Union banky. Poskytnutí bezúročné půjčky od radnice vyvede Verneřice z hrozící krize. Na obecním kontě totiž po pádu Union banky začaly podle starosty Františka Kudrnáče rychle docházet peníze. "Návrh musí ještě schválit zastupitelé. Věřím, že se společně za obec postavíme," řekl dnes ČTK děčínský starosta Vlastimil Raška.
Radní doporučí zastupitelstvu, aby město poskytlo Verneřicím návratnou finanční půjčku na výpomoc ve výši 950.000 korun. "Obec se do této situace nedostala vlastním zaviněním," zdůvodnil Raška. Peníze poslouží obci na zaplacení úvěru u Union banky ve výši milion korun. Musí ho splatit do konce listopadu.
O pomoc žádala obec před několika měsíci Ústecký kraj, který má několikanásobně vyšší rozpočet než Děčín. Kraj však obci vstříc nevyšel. Doporučíme zastupitelstvu neschválit poskytnutí půjčky
z rozpočtu kraje, řekl ČTK před dvěma týdny hejtman Jiří Šulc. Hejtman přitom na začátku září tvrdil, že chce obci pomoci. Podle něj ale hrozilo, že pokud by kraj vyšel Verneřicím vstříc, ozvaly by se další obce.

     Verneřicím zůstalo v bance po únorovém krachu 400.000 korun. Peníze byly určeny na výplaty učitelů. Banka nás celkem připravila o milion korun, stejnou částku správkyně konkurzní podstaty chce na obci, řekl dnes ČTK Kudrnáč. "Banka sečetla veškeré účty obce a vyplatila pojistné plnění za jeden celkový účet," vysvětlil.
Jakmile zastupitelé půjčku obci poskytnou, obec pošle peníze bance. "Chtěl bych částku uhradit co nejdříve, protože nám denně za nesplácení nabíhají penále," uvedl Kudrnáč. Správkyně konkurzní podstaty potom obci uvolní obstavený majetek, dva obytné domy a kulturní dům.
Úvěr chce starosta Děčínu splatit nejpozději do tří let, tedy do konce volebního období. "Udělám všechno pro to, abych zaplatil úvěr do konce příštího roku," řekl Kudrnáč. Dokud nebude mít obec úvěr zaplacený, nemůže podle něj žádat o žádný dotační titul či příspěvek z různých fondů.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.10.2003 / 13.10.2003 | Zveřejnit od-do: 10.10.2003-10.11.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém