Orientační nabídka


 

REAKCE NA ČLÁNEK PUBLIKOVANÝ NA AKTUÁLNĚ.CZ

sz
Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad je nucen reagovat na článek Petra Holuba „Stamiliony dotací prověří ti, kdo je mizerně rozdělili“ uveřejněný na webu aktualně.cz 18. července 2011. (http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=707431). Tento text obsahuje nepravdivé a zavádějící informace a nedává dotčeným subjektům a osobám možnost, aby se k problematice vyjádřili.
 

 
 

Jako předseda Regionální rady naopak Jiří Šulc podával v souvislosti s projekty Krajské zdravotní a.s. dva podněty k zahájení správního řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten následně udělil Krajské zdravotní  a.s. v jednom případě pokutu za pochybení při zadávání veřejné zakázky na nákup zdravotnických přístrojů. Autor tedy zcela lživě napadá předsedu Regionální rady Jiřího Šulce bez toho, aby mu v textu dal prostor k vyjádření.

 

V příspěvku Petr Holub dále uvádí, že „Ze seznamu projektů přidělených regionální radou Severozápad vyplývá, že naprostá většina evropských peněz byla na Ústecku a Karlovarsku rozdělena neprůhledným způsobem.“ Z textu není zřejmé, jak ze seznamu projektů podpořených z ROP Severozápad autor vyvodil tento závěr. Jedná se o zcela lživé a ničím nepodložené účelové tvrzení, které hrubě manipuluje čtenářem. Projekty podpořené z ROP SZ byly vybrány dle pravidel schválenými národními orgány i EK a systém rozdělování podpory nebyl nijak zpochybněn.  

 

Petr Holub dále v textu spekuluje na několika místech o výběru projektů k případné kontrole ze strany Evropské komise: „Kontrola se jim však vyhne, pokud je neoznačí právě ti, kteří peníze rozdělovali.“ nebo „Pokud nechá regionální rada zkontrolovat ze třiceti největších projektů právě tyto dva, bude s výsledkem auditu zřejmě spokojena i Evropská komise (pozn: objekt Atlantik a rekonstrukce bazénu v Děčíně).“. Jedná se o zcela účelovou spekulaci, která má evidentně posloužit jako argument pro lživé tvrzení ve smyslu, „Regionální rada bude kontrolovat sama sebe“. Rozsah, způsob ani termín kontroly veřejných zakázek, které byly realizovány v rámci podpořených projektů není znám. Národní orgány a Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad se obrací dopisem na Evropskou komisi a žádají ji o bližší specifikaci požadavků, které v tomto směru na ROP Severozápad má.   

 

Jako manipulativní pak chápeme i to, že autor do textu zapojil následující citaci: „Evropský účetní dvůr zakázal už v květnu proplatit projekt zdvihacího železničního mostu v Kolíně s odůvodněním, že neproběhla spravedlivá soutěž. Zadávací dokumentace připustila jen dva zájemce a jeden z nich přitom sloužil jako tzv. křoví.“ Tato informace, která nemá s tématem článku, ROP Severozápad ani regionem nic společného, je v textu použita zcela účelově a usvědčuje autora z tendenčnosti, případně z hrubé neznalosti geografie České republiky.

 

Článek Petra Holuba je jednoznačně neobjektivní a nepravdivý. Hrubým způsobem manipuluje se čtenáři a nedává dotčeným osobám a subjektům ani minimální prostor pro prezentaci jejich stanoviska. Autor prezentuje v textu vlastní dojmy jako ověřená fakta, aniž by se obtěžoval ověřit si byť jen základní informace. Zveřejnění tohoto textu je podle našeho názoru v hrubém rozporu se zákonem č.46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku. Zároveň je třeba připomenout, že Petr Holub se ve svých textech věnovaných problematice ROP SZ dopouští hrubých pochybení či záměrné manipulace opakovaně. 

 

Vzhledem k tomu, že nepravdivé a zavádějící informace zveřejněné v příspěvku poškozují jméno a dobrou pověst Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a Úřadu Regionální rady, požadujeme v souladu s § 10 resp. 12 zákona č. 46/2000 Sb. uveřejnění níže připojené odpovědi. Protože nepravdivými informacemi v textu byl poškozen předseda Regionální rady Jiří Šulc požadujeme zároveň zveřejnění omluvy. V případě, že oprava a omluva nebudou publikovány, jsme připraveni celou záležitost řešit soudní cestou.

 

 

Text odpovědi:

 

Článek Petra Holuba „Stamiliony dotací prověří ti, kdo je mizerně rozdělili“ publikovaný na Aktuálně.cz 18.7.2011 obsahuje řadu nepravdivých informací a Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad ho považuje za zavádějící a manipulativní. Předseda Regionální rady Jiří Šulc se jako hejtman Ústeckého kraje nijak nepodílel na přípravě žádné veřejné zakázky zadávané v rámci realizace projektů Krajské zdravotní a.s. Jako předseda Regionální rady naopak Jiří Šulc podával v souvislosti s projekty Krajské zdravotní a.s. dva podněty k zahájení správního řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten následně udělil Krajské zdravotní  a.s. v jednom případě pokutu za pochybení při zadávání veřejné zakázky na nákup zdravotnických přístrojů.

Projekty podpořené z Regionálního operačního programu Severozápad byly vybrány dle jasně daných pravidel schválených národními orgány i Evropskou komisí. Tento systém rozdělování podpory nebyl nijak zpochybněn. Proces hodnocení podaných žádostí je rozdělen do několika částí. Nejprve probíhá administrativní kontrola a následně pak vlastní bodování. To je rozděleno do tří fází. Nejprve hodnotí projekty pracovníci Úřadu Regionální rady a ve druhé fázi nezávislí externí hodnotitelé. V případě, že projekt získal dostatečné množství bodů postupuje do třetí fáze, kde hodnotí projekty Hodnotící komise. Tento proces posuzování probíhá na základě pevně stanovených kritérií, které schválil Monitorovací výbor a prošla auditem shody Evropské komise. Výboru Regionální rady, který je složen ze zastupitelů Ústeckého a Karlovarského kraje, jsou následně předkládány ke schválení poskytnutí dotace projekty, které v rámci hodnocení získají nejvyšší bodové ohodnocení. Výbor Regionální rady se při svém rozhodování řídí výhradně bodovým hodnocením projektů. Výbor Regionální rady nemá žádné pravomoci do experty stanoveného pořadí projektů zasahovat, měnit pořadí či někoho vylučovat.

Pokud jde o kontrolu veřejných zakázek zadávaných v rámci projektů podpořených z ROP Severozápad, kterou ve svém dopise požaduje Evropská komise, je nutné připomenout, že její systém není zatím stanoven. Není však pravda, že projekty, které budou kontrolovány, by měla vybírat Regionální rada. Pro nastavení systému kontroly bude určující vyjádření Komise a její požadavky na způsob, rozsah a termín přezkoumání veřejných zakázek.

 

 

 

 Postoj kraje k dopisu od Evropské komise

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 20.7.2011 / 20.7.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém