Orientační nabídka


 

Ředitel krajského úřadu Jiří Kubricht: "Nesouhlasím s připravovanými úpravami platových poměrů ve veřejné správě"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ředitel krajského úřadu Jiří Kubricht:
Návrh nařízení vlády ČR o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě nepřiměřeně zasahuje do kompetencí krajů. Kromě toho by přineslo snížení platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě.
 

 
 

Ředitel krajského úřadu Jiří Kubricht: „Nesouhlasím s připravovanými úpravami platových poměrů ve veřejné správě“

Tisková zpráva ze dne 4.9.2003

 

 

Ústecký kraj a jeho krajský úřad má připomínky k návrhu nařízení vlády ČR o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě a k vládnímu návrhu nové podoby katalogu prací.

            „Nesouhlasíme s úpravami platových poměrů, které by pro zaměstnance ve veřejných službách a správě znamenaly snížení jejich platů,“ uvedl Jiří Kubricht. Připravovaná nová podoba vládního nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách přináší mimo jiné snížení horní hranice osobního příplatku zejména u pracovníků zařazených do vyšších platových tříd a dále výrazné snížení takzvaného dalšího platu (z 50 % na 10 %). Vláda navrhuje snížení horní hranice osobního příplatku, a to ve třídách 1-11 maximálně 40 procent z nejvyššího platového stupně, ve třídách 12-16 maximálně 80 procent (vychází z nové 16třídní stupnice platových tarifů). „S tím naprosto nesouhlasím, toto ustanovení ve výsledku sníží platy ve veřejných službách a správě. Zaměstnanci vstupovali do  zaměstnání za určitých podmínek a vláda by nyní neměla tyto podmínky měnit. Kromě toho tento návrh nepřiměřeně zasahuje do výkonu samosprávy,“ vysvětluje J. Kubricht.

            Hejtman Jiří Šulc vidí v chystaném rozhodnutí vlády nepřiměřený zásah do kompetencí krajů a říká: „Objem peněz na platy  zaměstnanců stanovuje Rada Ústeckého kraje, to jí ukládá zákon o krajích, proto doporučujeme nechat na rozhodnutí samosprávy, jak zaměstnance odměníme za dobře vykonanou práci. Toto vládní nařízení by nám to neumožnilo. Kromě toho Ústecký kraj patří ke krajům, který drží počty úředníků v rozumných hranicích.“

 

Srovnání počtů zaměstnanců krajských úřadů v ČR k 10.1.2003

Kraj                            Celkem

Ústecký                       369

Liberecký                    310

Olomoucký                  369

Středočeský                557

Moravskoslezský         486

Jihomoravský               446.

(Zdroj: KÚ ÚK)

 

K 1. 8. 2003 bylo na KÚ zaměstnáno 386 zaměstnanců (tedy o osm zaměstnanců méně, než stanovila Rada Ústeckého kraje pro tento rok jako limitní počet). Průměrný plat úředníka Krajského úřadu Ústeckého kraje za prvních sedm měsíců letošního roku se započítáním dalšího platu ve výši 50 % byl  21 983 Kč. „V absolutní většině zde pracují lidé se středoškolským a vysokoškolským vzděláním,“dodává Jiří Kubricht.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.9.2003 / 4.9.2003 | Zveřejnit od-do: 4.9.2003-4.10.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém