Tisková zpráva ze dne 9. července 2012
O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilněji byly zastoupeny kategorie č. 5 - Pekařské výrobky včetně těstovin a kategorie č. 3 - Sýry včetně tvarohu. Výrobky hodnotila 8 členná odborná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, Krajského úřadu Ústeckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní vet0erinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2012 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
1) Masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.)
Verneřický zauzený šunkový salám – AGROKOMPLEX, spol. s r.o. Verneřice
2) Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.)
Verneřická papriková klobása – AGROKOMPLEX , spol. s r.o. Verneřice
3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy)
Pastevecký čerstvý sýr – MLÉKÁRNA Varnsdorf, s r.o.
4) Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.)
Smetanový krém BOBÍK s jahodami – Bohušovická mlékárna a.s, Bohušovice nad Ohří
5) Pekařské výrobky včetně těstovin
Cop Českého Švýcarska – Pavlína Ptáčková, Jiřetín pod Jedlovou
6) Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Dlaskův větrník – František Dlask, Varnsdorf
7) Alkoholické a nealkoholické nápoje
Kocour světlý ležák – Pivovar Kocour Varnsdorf, s.r.o.
8) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Sušená jablka – SEVEROFRUKT, a.s. , Travčice
9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)
Květový med – Ing. Radek Geletič, Lovosice
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Značku Regionální potravina mají právo výrobci na oceněné produkty užívat 4 roky.
Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Eva Hamplová
předsedkyně MAS Šluknovsko
tel.: 602 490 840
massluknovsko@atlas.cz