Orientační nabídka


 

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Evu Fišerovou, Parlament, vláda, samospráva (efpress@tifosi.cz)
 

 
 

Odpověď pro Evu Fišerovou, Parlament, vláda, samospráva (efpress@tifosi.cz) ze dne 5. 3. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

Vážení,

obracím se na Vás se žádostí o podklady pro připravovaný článek do časopisu Parlament, vláda, samospráva.

Tentokrát se budeme věnovat regionálním radám fondu soudržnosti. Mohli byte nám proto, prosím odpovědět na následující otázky?

1.         Jak ve Vašem kraji fungují regionální rady fondy soudržnosti?

2.         Na jaké překážky při své práci narážejí? (technické, personální, finanční, organizační apod.)

3.         Máte pro jejich činnost nějaká doporučení?

4.         Jak spolupracujete v tomto směru s obcemi ve Vašem regionu?

5.         Jste připraveni na čerpání finančních prostředků z EU a v jakém rozsahu?

 

Odpovědi hejtmana Jiřího Šulce:

Na základě zákona 138/2006 Sb., kterým se mimo jiné mění zákon 248/2004 Sb. o podpoře regionálního rozvoje, vznikly k 1. 7. 2006 Regionální rady regionů soudržnosti, tedy nikoli regionální rady fondu soudržnosti. Zároveň je třeba upřesnit, že Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad nevznikla pouze pro Ústecký, ale také pro Karlovarský kraj, které dohromady tvoří region Severozápad. Orgány Regionální rady jsou: předseda Regionální rady, výbor Regionální rady a úřad Regionální rady. Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad je tvořen 16 členy Zastupitelstva Ústeckého a Karlovarského kraje (8 z každého kraje). Předsedou Regionální rady je v tuto chvíli hejtman Ústeckého kraje, Ing. Jiří Šulc. Sídlo regionu soudržnosti Severozápad, který je tvořen Ústeckým  a Karlovarským krajem, je v Ústí nad Labem.

 

1. Úřad Regionální rady jako výkonný orgán Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad má v tuto chvíli 25 zaměstnanců, kteří pracují na územním pracovišti v Ústí nad Labem nebo na územním pracovišti v Karlových Varech, jehož sídlo je v budově Krajského úřadu Karlovarského kraje. V současné době má Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad funkční vlastní webové stránky, jejichž adresa je www.nuts2severozapad.cz.

 

2. Například je velmi obtížné získat  fundovaného a kvalifikovaného odborníka na post právníka úřadu, který by se dokázal orientovat v legislativě České republiky i Evropské unie. Největším omezením a překážkou v práci zaměstnanců Regionální rady byl doposud fakt, že dosud nebyl schválen samotný programový dokument ROP Severozápad i dokumenty na národní úrovni, což znemožňuje zodpovědně pokračovat v tvorbě navazující implementační dokumentace, potřebné jak pro pracovníky úřadu, tak i pro potenciální žadatele.

 

3. Na tuto otázku, odpovím konstatováním, že v současné době na Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem i v Karlových Varech pracují odborníci, kteří prošli řádnými výběrovými řízeními s nutností doložení předchozí praxe a kvalifikace. Tito pracovníci se v rámci svých možností a kompetencí budou i nadále vzdělávat v řešené problematice, neboť jejich práce vyžaduje vysoce odborné znalosti a kompetence k řešení široké problematiky strukturálních fondů.

 

4. V současné době jsou všem potenciálním žadatelům, tedy i obcím, již poskytovány průběžné konzultace k projektovým záměrům. Ze strany Úřadu RR se v tuto chvíli již připravují semináře, které budou pořádány ve všech obcích s rozšířenou působností Ústeckého a Karlovarského kraje. Tyto semináře jsou naplánovány na druhou polovinu roku 2007 a lektory těchto seminářů budou kvalifikovaní zaměstnanci Úřadu RR.

 

5. V současné době se dá říci, že Regionální rada, potažmo Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, je připraven na čerpání finančních prostředků z EU, a to jak po personální, tak i po odborné stránce. V tuto chvíli se připravují implementační dokumenty, které navazují na programový dokument ROP Severozápad, jehož znění schválené Vládou ČR již bylo předloženo Evropské komisi a čeká se na jeho schválení. Poté budou uzavřeny i implementační dokumenty, potřebné ke zdárnému průběhu programu, které budou ihned po jejich schválení Výborem Regionální rady, dány k dispozici také poítenciálním žadatelům. Již v tuto chvíli se však žadatelé mohou se svými projektovými záměry obracet na pracovníky Úřadu se žádostmi o konzultace, a to jak formou emailu, tak i telefonicky či osobně, což je jistě ten nejspolehlivější způsob, jak získat co nejvíce dostupných informací.

 

 

 

Z podkladů Úřadu Regionální rady připravil:

František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 2.4.2007 / 2.4.2007 | Zveřejnit od-do: 2.4.2007-2.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém