Orientační nabídka


 

Regionální sektorová dohoda pomůže dopravcům připravit nové řidiče

rsd
Ve středu 1. června se na krajském úřadu uskutečnilo I. Dopravní fórum Ústeckého kraje, které uspořádal Ústecký kraj spolu s Krajskou hospodářskou komorou. Jednání vyvrcholilo přijetím návrhu Regionální sektorové dohody Ústeckého kraje v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání profesionálních řidičů (RSD, Dohoda). Dohoda si klade za cíl zejména řešit nedostatek řidičů nákladní a autobusové dopravy v kraji.
 

 
 

„Problém nedostatku profesionálních řidičů nevznikl dnes, ale dopravci se s ním potýkají několik let. Podle mého názoru se získávání pro tuto profesi a její podpora nesetkává s potřebným zájmem. Nelehké povolání profesionálního řidiče by se mělo všeobecně u veřejnosti těšit respektu a úctě. Věřím, že dnes přijatá Dohoda je správným krokem, aby se situace zlepšila,“ řekl při zahájení Dopravního fóra krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

Na jednání Dopravního fóra vystoupili zástupci Krajské hospodářské komory ÚK, Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia, Úřadu práce, ale i zástupců středních škol a dopravních specialistů. Nejvíce byl skloňován nedostatek řidičů, jejich fluktuace, malá motivace až nezájem o tuto profesi, ale i náročnost a nákladnost jejich přípravy. Názory odborníků z oblasti dopravy poukázaly i na faktory mzdového ohodnocení této profese, na etiku řidičského povolání a na spolupráci firem a škol, které se mohou na přípravě budoucích řidičů podílet.

Mezi cíle Regionální sektorové dohody patří zejména posílit spolupráci mezi zaměstnavateli, středními školami a dalšími partnery, přispět k modernizaci a doplnění učebních oborů o požadované kompetence a posílit spolupráci mezi zaměstnavateli a Úřadem práce ČR.

Návrh RSD by měl více propojit zaměstnavatele a školy. Jedním z výstupů Dohody je pilotní projekt jednoročního studia na dvou krajských školách pro získání příslušného řidičského oprávnění a profesního průkazu způsobilosti pro absolventy.

rsd

rsd
Zleva: Jiří Aster, místopředseda KHK ÚK, Jaroslav Komínek, krajský radní pro oblast dopravy a Jindřich Franěk, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství KÚÚK

rsd

rsd

 

rsd
Prezentace partnerů Dopravního fóra

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 2.6.2016 / 2.6.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém