Orientační nabídka


 

Řídící výbor EFEZu jednal o rozvoji zdravotnictví v regionu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Řídící výbor EFEZu jednal o rozvoji zdravotnictví v regionu
O možnostech rozvoje zdravotnictví v našem regionu, jeho financování ale i spolupráci a propojování jednotlivých zdravotnických zařízení jednal řídící výbor projektu Efektivní zdravotnictví Ústeckého kraje (EFEZ) .
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 26.5.2006

 

Řídící výbor EFEZu jednal o rozvoji zdravotnictví v regionu

 

O možnostech rozvoje zdravotnictví v našem regionu, jeho financování ale i spolupráci a propojování jednotlivých zdravotnických zařízení jednal řídící výbor projektu Efektivní zdravotnictví Ústeckého kraje (EFEZ) 25.května v budově Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ústecký kraj na jednání zastupovali náměstek hejtmana Petr Fiala a radní Vladimír Záhorský, kromě nich byli přítomni zástupci nemocnic zřizovaných krajem a pracovníci krajského úřadu. Cílem projektu EFEZ, jehož realizaci kraj zahájil v loňském roce, je uskutečnit v zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem takové změny, které  přinesou podstatné zlepšení jejich řízení a hospodaření při zvýšení úrovně a zlepšení dostupnosti kvalitní zdravotní péče pro obyvatelstvo kraje. „Jednoduše řečeno jde o koordinaci a provázání rozvoje našich zdravotnických zařízení. Jejich transformace do efektivnější formy akciových společností je kvůli podivnému experimentu, který na našem  zdravotnictví provádí ministra Rath, v současné době zastavena. Přesto se kraj prostřednictvím EFEZu snaží zajistit, aby úroveň zdravotní péče v našem regionu nadále stoupala. Přispět by k tomu mohly například evropské finanční zdroje jejichž využití právě v oblasti zdravotnictví bylo jedním z hlavních témat našeho jednání,“ řekl náměstek hejtmana Petr Fiala.

            Při získávání evropských peněz by krajských zdravotnickým zařízením měl pomoci program VITALITA, který připravuje odbor evropských projektů krajského úřadu. Mělo by jít o zásobník, ve kterém by se shromažďovaly projekty nebo projektové záměry připravené krajskými nemocnicemi. „Díky takovému zásobníku bude například možné lépe vyhledávat pro projekty vhodné finanční zdroje a určit třeba i jejich prioritu. Krajská zdravotnická zařízení budou moci své záměry lépe koordinovat a případně i předkládat projekty společně což pochopitelně zvyšuje šance na to, že s žádostí o peníze z dotačních programů uspějí,“ uvedl radní Vladimír Záhorský.

            Právě na spolupráci krajských zdravotnických zařízení je v rámci projektu EFEZ kladen velký důraz. Jedním z úkolů, o kterých pracovní skupina jednala, bylo proto i rozpracování záměru na vytvoření sdružení nemocnic Ústeckého kraje. “Máme zájem na tom, aby naše zdravotnická zařízení úzce spolupracovala. V úhrnu ročně poskytují zdravotní péči za několik miliard korun. Pokud budou společně vyjednávat například s dodavateli léků nebo se zdravotními pojišťovnami jistě musí dosáhnout lepších podmínek, než kdyby jednaly jednotlivě. Chtěli bychom v rámci programu  Efektivní zdravotnictví hledat cesty jak je spojit do určité strategické skupiny,“ přibližuje záměr Petr Fiala.

            Spolupráce nemocnic nabírá už dnes konkrétní podobu. Nedávno například Masarykova nemocnice v Ústí nad  Labem a nemocnice v Děčíně a v Mostě společně vyhlásily veřejnou soutěž pro výběr dodavatele injekčních jehel, stříkaček a lékařských rukavic. Všem zařízení končí dosavadní dvouletá smlouva s dodavateli toho materiálu a jejich ředitelé se ve spolupráci s krajem rozhodli hledat budoucího dodavatele společně. Ročně spotřebují tyto tři  nemocnice více než 200 tisíc párů operačních sterilních rukavic, bezmála 3 miliony kusů vyšetřovacích rukavic nesterilních a 6354 párů vyšetřovacích rukavic sterilních. Injekčních jehel pak ročně tato zařízení potřebují více než milion, injekčních a irigačních stříkaček pak 2,1 milionu. „Celková hodnota zakázky na dodávku tohoto materiálu na dva roky je přibližně 17 milionů korun. Společné hledání dodavatele dává podle mě nemocnicím možnost vyjednat například nižší cenu nebo lepší servis při dodávkách. Do konce letošního roku by pak měla být vyhlášena další podobná výběrové řízení, do kterých se zapojí i teplická a chomutovská nemocnice,“ poznamenal Petr Fiala.

            Kromě těchto témat bylo jednání řídícího výboru věnováno projektu Stabilizace Nemocnice Most nebo problematice zavádění společných informačních systémů, které by umožnily další rozšíření provázanosti dat v jednotlivých nemocnicích nebo snazší sledování provozních ukazatelů.

            Další jednání řídícího výboru projektu Efektivní zdravotnictví Ústeckého kraje se uskuteční počátkem srpna. Na říjen je pak naplánovaná v rámci projektu EFEZ konference, která se bude věnovat dosavadním výsledkům spolupráce mezi nemocnicemi.

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.5.2006 / 26.5.2006 | Zveřejnit od-do: 26.5.2006-26.6.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém