Orientační nabídka


 

Říp, Stadice a Peruc: Společný projekt Po stopách praotce Čecha

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Říp
Pracovní tým projektu Po stopách praotce Čecha (jsou v něm zástupci samosprávy kraje, obcí, odborných institucí a dalších subjektů) připravil v posledním roce několik akcí, které přispějí ke zkvalitnění nabídky cestovního ruchu v Ústeckém kraji, v tomto případě míst opravdu pamětihodných a výjimečných...
 

 
 

Tisková zpráva ze 7. ledna 2009

Pracovní tým projektu Po stopách praotce Čecha jednal 6. ledna na půdě Krajského úřadu Ústeckého kraje za řízení člena rady kraje Radka Vonky, jenž má v gesci  regionální rozvoj a cestovní ruch. Zazněly zásadní informace o projektových záměrech, které tým připravil či na nejbližší dobu chystá. Například již v loňském roce byly v Programu na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje uvolněny z rozpočtu finance na restaurování pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích (obec Řehlovice – 240 tis. Kč), na obnovu střešní krytiny a vrcholového kříže rotundy sv. Jiří na památné hoře Řípu (Římskokatolická farnost Roudnice n. L. – 350 tis. Kč) a na restaurování sgrafitové výzdoby průčelí radnice v Peruci (Peruc - 90 tis. Kč). Z Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad, tedy  z evropských peněz, byla již schválena částka 1,8 mil. Kč na marketingovou část projektu „praotec Čech“ a hned jak počasí dovolí, využije obec Krabčice dvanáctimilionové dotace z ROP (opatř. 4.1) na urychlené vybudování nového parkoviště na úpatí hory Řípu pro 80 aut a 3 autobusy včetně potřebného sociálního zázemí a příjezdové komunikace.

            Zásadním úkolem je nyní ustavení svazku obcí (Roudnice n. L., Krabčice, Vražkov a Mnetěš), jenž by si mohl jako právnický subjekt pronajmout od Lobkowiczů pozemky na samotné hoře Řípu (jsou majetkem rodu). Pak by bylo možné připravit projekty na revitalizaci vrcholové plošiny na Řípu s vybudováním kvalitnějšího sociálního zařízení resp. důstojnějších možností občerstvení, označení vyhlídek  apod. Už nyní jednají představitelé zmíněných obcí se zástupci Lobkowiczů o době pronájmu a jeho dalších podmínkách.

            Smyslem projektu Po stopách praotce Čecha je přiblížit naší i širší zahraniční veřejnosti památky na území Ústeckého kraje, jež jsou spojeny s legendami a počátky české státnosti. Tomu musí napomoci také instalace cca 80 ks dopravně – turistických („hnědých“) tabulí na dálnici D8 a silnicích 1.- 3. třídy pro usnadnění orientace motoristů při cestách k našim tolik známým památkám. Nejen k Řípu,  Stadicím a do Peruci, ale k dalším šesti desítkám zajímavých míst našeho regionu. Potřebné finance by mohly a měly opět přinést peníze z ROPu. Kromě finančních dotací k regionálních operačních programů, programů kraje (už zmíněné památky a také z Obnovy venkova) se dokonce rýsuje možnost přistoupení některých solventních soukromých subjektů např. do prací na zvelebení Národní kulturní památky Říp. Jak řekl Radek Vonka, jednání probíhají také s Ministerstvem kultury ČR a dalšími institucemi.

            Další hodnocení prací a dílčích úkolů z projektu Po stopách praotce Čecha bude v březnu…

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

jednání řídí R. Vonka
Jedná pracovní tým projektu Po stopách praotce Čecha. V čele Radek Vonka.

6.1.2009

Říp
Rotunda sv. Jiří na hoře Řípu

 

Pomník Přemysla Oráče ve Stadicích
Pomník Přemysla Oráče v obci Stadice (o. Ústí n. L.)

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 7.1.2009 / 7.1.2009 | Zveřejnit od-do: 7.1.2009-6.2.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém