Orientační nabídka


 

ROP SZ: Ústecký kraj požádal europoslance a poslance o podporu

logo ÚK
S žádostí o podporu při řešení patové situace v Regionálním operačním programu Severozápad (ROP SZ) se Ústecký kraj obrátil na europoslance a poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Například europoslanec Richard Falbr interpeluje Evropskou komisi s dotazem, jak konkrétně bude Evropská komise postupovat, aby vinou nečinnosti Ministerstva financí ČR nedošlo k předčasnému ukončení programu ROP Severozápad, nebo zda je Komise informovaná o značných finančních ztrátách, které vznikají žadatelům, vzhledem k neochotě ministerstva jednat o finanční opravě a obnovení plateb v ROP SZ.
 

 
 

„Současný stav, kdy nejsou propláceny dotace na realizované projekty v našem kraji, má mimořádně negativní vliv na příjemce, zejména obce, města a podnikatele, kteří se ničeho nedopustili. Relevantní informace o skutečných aktivitách České republiky vedoucí k minimalizaci ztráty Regionálního operačního programu Severozápad mohou významně napomoci k dohodě mezi Ústeckým a Karlovarským krajem a ministerstvy pro místní rozvoj a financí o úhradě finanční opravy a obnově programu. Je to v zájmu příjemců, krajů i celé České republiky,“ uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje.

Jak ve svém stanovisku pro Evropskou komisi upozorňuje Richard Falbr, Ministerstvo financí ČR má možnost prokázat, že skutečný rozsah nesrovnalostí v ROP Severozápad je menší, než jej vyhodnotila Komise a zajistit tak pokračování programu. Bohužel, ze strany Ministerstva financí ČR není vidět sebemenší snahu o nápravu situace, na jejímž zavinění má podstatný podíl.

Žadatelé o dotace minulý týden vyzvali vládu České republiky, Ministerstvo financí České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky a Regionální radu Regionu soudržnosti Severozápad, aby v souvislosti s pozastavením certifikací a plateb a finanční opravou uplatňovanou vůči České republice dle Rozhodnutí Evropské komise ze dne 31. ledna 2013, využily veškeré možnosti, které povedou k obnovení dosud zadržovaných, avšak oprávněných dotací žadatelům v Ústeckém kraji a Karlovarském kraji, aktivně jednali o zreálnění finální částky finanční opravy navržené Evropskou komisí a přijali odpovědnost za současnou situaci v Regionálním operačním programu Severozápad.

Kontakt:

RNDr. Zdeněk Rytíř, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 703

Mob.:+420  602 409 704

Mail:   rytir.z@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 22.4.2013 / 22.4.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém