Orientační nabídka


 

Rozdělování finanční pomoci pro lidi postižené povodní

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 15.10.2002

            Ministerstvo pro místní rozvoj sice poslalo zálohu 136 miliónů korun, ale k této kasičce nám nedalo klíč – tak lze charakterizovat způsob rozdělování finanční pomoci lidem, které postihla srpnová povodeň. Ústecký kraj je dokonce označován za „úzkoprsý“ – to však důrazně odmítám. Pokud máme rozdělit milióny korun, tak k tomu potřebujeme náležité právní podklady. Nemůžeme vystavovat postižené lidi riziku, že by pomoc, na kterou čekají, mohla být jakkoli zpochybněna. Ministerstvu pro místní rozvoj vytýkáme především to, že neustále měnilo obsah dotačních titulů, tedy jednoznačně nevyjmenovalo, co všechno lze lidem postiženým povodním vyplatit, a také to, že nestanovilo pravidla vyplácení, jak je to v jiných případech rozdělování státních peněz obvyklé. Proto i když byl krajský úřad připraven začít vyplácet peníze již v polovině září, záloha od MMR však dorazila na účet 1. října a potřebná rozhodnutí teprve 11. října.

            Dnes (úterý 15.10.2002) si z Krajského úřadu Ústeckého kraje odvezla starostka Terezína Růžena Čechová  první vydaná rozhodnutí a do konce týdne by měly být rozeslány finance. Konkrétně jde o devět rozhodnutí o nenávratného příspěvku ve výši 150 000 korun pro fyzické osoby, které přišly o byt, a dvě rozhodnutí týkající se úhrady nákladů na demolice zničených objektů. Další rozhodnutí jsou připravena k podpisu. Kromě toho jsou již od pondělí  zaměstnanci krajského úřadu připraveni vyrazit do terénu a začít jednat s lidmi, kteří čekají na peníze, o způsobech jejich vyplacení a doplnění potřebných náležitostí.

            Již několik dnů se vede diskuse, kdo vlastně brzdí rozdělování finanční pomoci, zda kraje, nebo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. V pondělí se sešli zástupci postižených krajů, aby se vzájemně informovali o tom, jak nakládat se státními penězi, které jsou určeny lidem postiženým srpnovými záplavami. Velká pozornost byla věnována rozdělení finančních prostředků z dotačních titulů vyhlášených Ministerstvem pro místní rozvoj. Pondělní schůzka jen potvrdila, že průtahy s rozdělením financí zapříčinilo jednoznačně ministerstvo! Ani v jednom z krajů, které byly zasaženy srpnovými povodněmi, zatím z peněz od Ministerstva pro místní rozvoj nevyplatili ani korunu. Ve Středočeském kraji sice již byl 124 žadatelům vyplacen příspěvek 150 000 korun na nové bydlení, ale nejednalo se o prostředky z dotace Ministerstva pro místní rozvoj. 

            Kromě skutečnosti, že ministerstvem zaslané formuláře nerozlišovaly oblast státní správy a samosprávy, dorazily potřebné náležitosti pro vyplácení peněz z prvních dvou dotačních titulů (nenávratného příspěvku 150 000 korun pro ty, kde ztratili bydlení, a dotace na demolice) až v pátek 11. října. Ústecký kraj na to ihned zareagoval a zaměstnanci krajského úřadu přes víkend připravili potřebné podklady tak, že v pondělí mohli vyjet do terénu, mezi postižené lidi na Litoměřicko i do jiných oblastí kraje. Z celkové částky, které Ministerstvo pro místní rozvoj na odstranění prvotních nákladů vyčlenilo, připadlo Ústeckému kraji 136 miliónů.

Další informace poskytne ing. Pavel Tošovský, zástupce hejtmana Ústeckého kraje

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.10.2002 / 30.10.2002 | Zveřejnit od-do: 30.10.2002-30.1.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém