Orientační nabídka


 

Rozhledna Kohout se zařadila mezi turistická lákadla Ústeckého kraje

001
Rozhledna Kohout, která se nachází nad Valkeřicemi u Benešova nad Ploučnicí, byla v sobotu 16. dubna slavnostně otevřená veřejnosti po generální opravě. Vzniklo tím další atraktivní zákoutí Ústeckého kraje, kam mohou turisté vyrazit na výlet a užít si výhled do blízkého i vzdáleného okolí. Návštěvu zrekonstruované rozhledny si nenechal ujít krajský radní pro cestovní ruch a regionální rozvoj Radek Vonka.
Tisková zpráva z 18. 4. 2011
 

 
 

Stejně tak nechyběly stovky obyvatel Valkeřic, Benešova nad Ploučnicí a dalších okolních obcí. Nejen oni jsou na opravenou rozhlednu, která byla do této doby prakticky vyřazená z provozu, pyšní. Po více než sto letech se opět proměňuje v turisticky atraktivní místo. „Z opravy rozhledny mám velkou radost,“ netajila se starostka Valkeřic Petra Vaňková. Kompletní opravu financovaly Lesy ČR z Programu 2000, kterým podnik podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Rekonstrukce si vyžádala 1,3 milionu korun. Záměr podpořil také Ústecký kraj. „Chtěl bych ocenit přístup Lesů ČR k revitalizaci rozhledny Kohout. Podnik nad rámec běžných lesohospodářských aktivit vrátil rozhlednu do života,“ řekl Radek Vonka, který slavnostní otevření zahájil krátkým proslovem: „Přeji této rozhledně, aby se k ní i další generace chovaly tak dobře jako my. My jsme ji totiž opravili. Ať hlavně dlouho slouží a láká co nejvíce turistů do našeho unikátního Ústeckého kraje,“  dodal krajský radní pro cestovní ruch.

 

V minulosti komplikovalo rekonstrukci rozhledny, která se nachází v nadmořské výšce 589 metrů,  hned několik faktorů najednou - málo financí, nevyjasněné majetkové vztahy a nedostatek zájmu o stavbu jako takovou.

 

Do provozuschopného stavu se rozhledna Kohout dostává po více než sto letech od jejího dokončení. Do loňského roku stála v havarijním stavu zapomenutá v lesích a hrozilo jí zřícení. Přitom jde o stavbu se zajímavou historií. Její výstavbu v místě inicioval Německý turistický svaz se sídlem v Děčíně jako dar občanům u příležitosti oslav šedesátiletého panování císaře pána Františka Josefa I. Původní rozhledna se na vrchu tehdy ještě nezalesněného vrchu Kohout postavila podle projektu architekta Mollera již v letech 1907 – 1908. Slavnostně byla otevřena v srpnu roku 1908. Financování stavby plánované kamenné rozhledny se neobešlo bez problémů. Aby se slavnostní otevření v roce 1908 vůbec stihlo, bylo od původních plánů upuštěno a na kamennou podezdívku se provizorně nasadila ocelová konstrukce. Všichni se domnívali, že toto provizorium je jen dočasné, a že rozhledna bude dokončena podle původních plánů. Nejenom že se tomu tak nestalo, ale zub času a absence údržby dovedly rozhlednu do havarijního stavu, který se nyní podařilo odstranit.

 

Děčínsko rozhlednami oplývá. Mezi nejnovější patří rozhledna na vrchu Studený u České Kamenice a  rozhledna na Strážném vrchu v Merbolticích. Podrobnosti o nich i těch dalších,  kterými  jsou rozhledna Velký Chlum, Děčínský Sněžník, rozhledna na Dymníku u Rumburku, kamenná rozhledna Tanečnice (u Mikulášovic), cihlová rozhledna Vlčí hora (Wolfsberg) a Náčkovice (u Verneřic / Lovečkovic), najdete na novém webovém portálu www.branadocech.cz, který mapuje turistická místa, akce a trasy Ústeckého kraje.

 

Připravila:

Bc. Alena Tichá

oddělení tiskových informací

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 741, ticha.a@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

 

01
Úvodního slova se ujal krajský radní Radek Vonka (vlevo). Na slavnostním otevření nechyběli starostka Valkeřic Petra Vaňková a ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Teplicích Radek Braum.

02
Před slavnostním přestřihnutím pásky zazpívaly děti z valkeřické školky.

03

04
Přestřihnutí pásky se odehrálo v režii starostky.

05
Radek Vonka opravenou rozhlednu pokřtil.

06
Některé děti se nemohly otevření rozhledny dočkat.

07
Slavnostního okamžiku se zúčastnila více než stovka lidí.

08
09
Na kopci bylo k dispozici posezení a občerstvení.

10
O rozhlednu byl hned po slavnostním otevření velký zájem...

11

12

13
Unikátní výhled z rozhledny Kohout

14
Užil si ho i Radek Vonka.

15
Na začátku trasy k rozhledně se mohli turisté zaregistrovat a nahoře na ně čekala odměna v podobě občerstvení.

16

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 18.4.2011 / 18.4.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém