Orientační nabídka


 

Rozhodování KÚÚK o NEMAK, mostecko

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Lucie Škáchová, (lucie@skacha.cz)
 

 
 

 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, Lucie Škáchová, (lucie@skacha.cz) ze dne 7.6. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

 

V tisku probíhají zprávy, které podporují domněnky o rozsáhlé korupci na vašem odboru, potažmo celém krajském úřadu.

"V pátek 27. května 2005 v 10:30 hod. se na statku pana Rajtera v Moravěvsi čp. 8 uskuteční tisková konference k aktuálnímu vývoji kauzy NEMAK. Přestože dal Nejvyšší správní soud zapravdu právníkům Ekologického právního servisu a rodině sedláka Rajtera a zrušil rozhodnutí ústeckého Krajského soudu, Krajský úřad v Ústí nad Labem se chystá vydat další stavební povolení, které by umožnilo desetinásobně zvětšit výrobní závod nadnárodní společnosti NEMAK. "

Váš úřad nemusí respektovat rozhodnutí soudu?

Odpověď:

Předně musím důrazně odmítnout jakékoli zmínky o korupci. Považuji je za zcela nesmyslné, nemístné a zavádějící. Krajský úřad Ústeckého kraje postupuje ve správních řízeních souvisejících s NEMAKEM zcela nestranně a v souladu se zákonem. Dokladem nestrannosti krajského úřadu může být v určitém smyslu i to, že obě strany sporu hrozí, že po něm budou požadovat náhradu škody podle zákona 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

Závod NEMAK je umístěn v tzv. „Rozvojové zóně Joseph“, která je připravena i pro další případné investory. Z tohoto důvodu bylo také vydáno samostatné územní rozhodnutí na komunikace a inženýrské sítě pro rozvojovou zónu Joseph.

Samotný závod NEMAK byl povolován samostatně ve dvou etapách. Územním rozhodnutím na 1. etapu bylo povoleno umístění výrobní haly včetně přístavku laboratoří a pomocných provozů, dvoupodlažní administrativní budova, kotelna, silo na písek, sklady odpadů, vrátnice, vnitřní komunikace, parkovací plochy, přípojky inženýrských sítí na sítě průmyslové (rozvojové) zóny a oplocení areálu NEMAK. Na tuto část stavby bylo vydáno i stavební povolení a rozhodnutí o prozatímním užívání stavby ke zkušebnímu provozu.

Územním rozhodnutím na 2. etapu bylo povoleno umístění přístavby 3 lodí výrobní haly včetně pomocných provozů, laboratoří, dílen a skladu ingotů, nástavba administrativní budovy, rozšíření vrátnice, skladu odpadů, komunikací, parkoviště a inženýrských sítí a umístění terénních úprav (výškové vyrovnání plochy staveniště za oplocením areálu vytěženou zeminou). I na tuto část stavby bylo vydáno stavební povolení. O odvolání proti tomuto rozhodnutí odbor územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu dne 31.5.05 rozhodl tak, že doplnil rozhodnutí stavebního úřadu o podmínky, vyplývající se stanoviska EIA Ministerstva životního prostředí. Obě rozhodnutí (krajského úřadu i prvoinstanční) by měla přibližně do 8.června nabýt právní moci (dnem doručení poslednímu účastníku řízení).

V návaznosti na tato územní rozhodnutí byla vydána pro jednotlivé části stavby závodu NEMAK stavební povolení. Ta pak Ekologický právní servis (EPS) a pan Rajter napadli u krajského soudu žalobami. Krajský soud tyto žaloby EPS odmítl. EPS se následně obrátil na Nejvyšší správní soud. Ten všechna stěžovaná rozhodnutí krajského soudu jedním rozhodnutím zrušil a vrátil k novému projednání krajskému soudu. Ten podle nejvyššího správního soudu neměl odmítnout žalobu EPS, ale měl se jí věcně zabývat (krajský soud žalobu EPS odmítl, protože  zastával názor, že EPS, ač byl před správními orgány obou instancí účastníkem řízení, neměl tímto účastníkem být z důvodu absence tzv. místní příslušnosti).

            Rozhodnutí krajského soudu nelze předjímat, jelikož posuzovaná věc se týká oblastí, které nejsou dostatečně a jednoznačně právně upraveny. Dokud krajský soud nerozhodne, jsou všechna dosud vydaná rozhodnutí pravomocná, platná a vykonatelná. V tomto smyslu musí také krajský úřad postupovat při vydávání dalších rozhodnutí souvisejících se závodem NEMAK.

 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.7.2005 / 13.7.2005 | Zveřejnit od-do: 13.7.2005-13.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém