Orientační nabídka


 

Rozpočet pro rok 2008 je schválený

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rozpočet Ústeckého kraje počítá v roce 2008 s celkovými výdaji ve výši 11,381 miliardy korun. Nejvíce peněz z krajské pokladny půjde do oblasti vzdělávání, do veřejné dopravy a údržby silnic a do zdravotnictví a sociálních služeb.
 

 
 

Rozpočet pro rok 2008 je schválený

 

V nadcházejícím roce půjde nejvíce peněz z krajské pokladny do oblasti vzdělávání, do veřejné dopravy a údržby silnic a do zdravotnictví a sociálních služeb.   Také tentokrát byl rozpočet Ústeckého kraje připravován již od července. Práce na něm vyvrcholila jeho projednáním a schválením 19. prosince na poslední letošní schůzi krajského zastupitelstva. Tvorba rozpočtu byla postavena na třech hlavních prioritách. „Za prvé jsou to investice do vlastního majetku kraje a do dopravní infrastruktury, protože právě skrze svůj majetek, tedy školy, nemocnice, domovy důchodců nebo silnice druhé a třetí třídy, slouží kraj občanům.  Dále jsme kladli důraz na to, aby kraj měl v příštím roce dostatek prostředků na spolufinancování projektů podpořených z evropských fondů a mohl tedy tyto finanční zdroje maximálně využít. Třetí prioritou při sestavování rozpočtu bylo vytváření podmínek pro zvyšování růstu hrubého domácího produktu na území kraje, což je nezbytné pro další rozvoj regionu, měst i obcí,“ říká náměstek hejtmana Petr Fiala.

Rozpočet Ústeckého kraje počítá v roce 2008 s celkovými výdaji ve výši 11,381 miliardy korun.  Předpokládané příjmy rozpočtu jsou stanoveny na 10,858 miliard korun. Saldo rozpočtu bude kryto  přebytkem hospodaření z roku 2007 a zapojením poslední části investičního úvěru, který má kraj naplánovaný na období 2006 až 2008. „Chtěl bych připomenout, že kraj si půjčuje peníze po zralé úvaze a tak, aby splácení v budoucnu nezatížilo jeho hospodaření. Že může být pro nás úvěr zajímavý je možné ukázat na příkladu, kdy si půjčujeme na realizaci investičních akcí. Kraj díky tomu mohl stavět v době, kdy byly stavební práce a další vstupy levnější. Silnice, mosty nebo budovy tak díky dobré kalkulaci dokážeme opravit rychleji a se stejnými náklady, než pokud bychom peníze na opravy po řadu let teprve spořili,“ poznamenal Petr Fiala.

Pokud jde o rozdělení celkových výdajů rozpočtu podle oblastí největší část, přibližně 7 miliard korun, půjde do vzdělávání, asi 2 miliardy korun jsou určeny pro veřejnou dopravu a správu a údržbu silnic a přibližně 1 miliarda bude směřovat do zdravotnictví a sociálních služeb.

Největší část krajských provozních výdajů budou stejně jako v předchozích letech tvořit prostředky na zajištění běžného provozu krajských příspěvkových organizací. Celkem půjde o přibližně 9,3 miliard korun. Většina z této sumy je určena na provoz škol v našem kraji (6,638 miliardy korun) a platy učitelů. Druhou největší položku v této kapitole pak tvoří výdaje na dopravu a silniční hospodářství (1,369 miliardy korun) a na třetím místě jsou běžné výdaje v oblasti sociálních věcí a zdravotnictví (390 milionů korun).

 Výrazně v příštím roce vzrostou kapitálové, tedy investiční, výdaje z krajského rozpočtu. „Znamená to, že z rozpočtu půjde více peněz na nejrůznější modernizace a rekonstrukce. Na stavební akce včetně zařízení půjde přibližně 1,3 miliardy korun, například na investice do majetku příspěvkových organizací to bude 641 milionů korun a pro rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy a mostů v majetku kraje počítáme s částkou 433 milionů korun,“ připomíná Petr Fiala.   

Rozpočet Ústeckého kraje počítá pro příští rok s nárůstem daňových příjmů. Vzhledem k přijaté daňové reformě a růstu výběru DPH a daní z příjmu právnických a fyzických osob by se podle odhadů postavených na údajích Ministerstva financí měly příjmy kraje zvýšit o 371,5 milionů korun. Zvýšit by se měly i transfery ze státního rozpočtu, jenž mají být vyšší o 435,5 milionů korun, zejména na základě předpokladu navýšení transferů na přímé náklady na vzdělávání v obecních a krajských školách o 343,5 milionů korun.

I když bude kraj v příštím roce realizovat výdaje v řádech miliard korun, nároky na krajský rozpočet jako každoročně převyšovaly jeho možnosti a bylo nutné vybrat to podstatné. „Osobně jsem velmi rád, že kraj podpoří své nemocnice částkou 150 milionů korun, které poskytne na nákup moderních přístrojů a zdravotnických technologií a že velký objem peněz půjde opět do modernizace našich silnic. Rozpočet pro příští rok zajistí, aby krajská samospráva a její příspěvkové organizace plnily své základní funkce. Důležité je, že provozní část rozpočtu je přebytková a je vytvářen prostor pro využití finančních prostředků z fondů Evropské unie. Na spolufinancování projektů, které získají dotace unijních fondů, máme pro rok 2008 vyčleněno takřka 200 milionů korun,“ uzavírá Petr Fiala. 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.12.2007 / 20.12.2007 | Zveřejnit od-do: 20.12.2007-20.1.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém