Orientační nabídka


 

Seminář o stravování dětí s bezlepkovou dietou ve školách

1
O stravování dětí s bezlepkovou dietou v zařízeních školního stravování se dnes mohli dozvědět zájemci z řad odborné veřejnosti v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje, kde pro ně připravil seminář odbor školství. O důležitosti tématu svědčí i velký zájem účastníků, kteří zcela zaplnili sál.
 

 
 

Tisková zpráva z 3. února 2012

 

Stravování dětí s bezlepkovou dietou v zařízeních školního stravování je velkým problémem přesto, že dětí s touto zdravotní indikací rok od roku přibývá. Školský zákon ani vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování dietní stravování neřeší. Provozovatel školní jídelny nemá povinnost připravovat dietní stravu. Školní jídelna nemá statut dietní jídelny a poskytuje tedy „pouze“ běžný standard, který odpovídá potřebám příslušné zdravé věkové skupiny stravovaných.

 

Ve většině školních jídelen se přesto snaží vyjít rodičům vstříc, ovšem chybí jim potřebné proškolení. Na to byl zaměřen dnešní seminář, který lektorka Miroslava Slavíková rozdělila do čtyř oblastí: zdravá vyvážená strava, důvody vzniku celiakie (co organismus potřebuje, co naopak ne), jak by měla vypadat zdravá bezlepková strava (jak ji sestavit, na co si dát pozor) a jak aplikovat bezlepkovou dietu ve školní jídelně (příklady pokrmů, jídelníčků, praktické rady jak vše skloubit).

 

Lektorka Mgr. Miroslava Slavíková vystudovala obor výživa člověka na Lékařské fakultě MU v Brně, výživou člověka se zabývá více než 15 let, absolvovala řadu odborných kurzů v ČR i zahraničí, pracuje na Krajské hygienické stanici Ústeckého kraje a na Ústavu výživy 3. LF UK Praha, spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví a zemědělství, je členkou Správní rady Společnosti pro výživu.

 

1
Lektorka Miroslava Slavíková a Lenka Mottlová z krajského úřadu

2
Konferenční sál byl zaplněný

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 3.2.2012 / 3.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém