Orientační nabídka


 

Setkání ombudsmanky s občany v Ústeckém kraji

vop
Do Ústeckého kraje míří ve čtvrtek 4. června veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, aby se v rámci akce „Zajímáte nás“ setkala s občany. Je to příležitost dozvědět se víc o působnosti a pravomocech ochránkyně nebo přímo podat podnět k šetření (stížnost na úřady nebo na diskriminaci).
 

 
 

Návštěvou Ústeckého kraje chce ochránkyně povzbudit lidi, aby své problémy řešili včas a správně. Během setkání jim proto bude vysvětlovat jejich práva i to, jak jim může pomoci.

Návštěvu kraje zahájí ochránkyně ráno v Domově pro osoby se zdravotním postižením Trmice. Seznámí se s fungováním zařízení, podmínkami, v nichž klienti pobývají a hovořit bude i s personálem.

V 11:00 h ochránkyně osobně otevře dočasný informační stánek na Krajském úřadě v Ústí nad Labem. Až do 15:30 h sem může kdokoli přijít a s právníky Kanceláře veřejného ochránce práv probrat svůj problém, na místě sepsat nebo přinést podnět ochránkyni (stížnost na úřady nebo na diskriminaci). Návštěvníci se na stánku dozvědí, jaká je působnost ochránkyně a její pravomoci, jak probíhá šetření, jak může ochránkyně v konkrétních případech pomoci.

Návštěvy v regionu využije ochránkyně i pro setkání se zástupci kraje a obcí. Hovořit s nimi bude o některých problémech, s nimiž se na ni lidé obracejí, a seznámí se také s potížemi, s nimiž se potýkají úřady.

Na dopoledne je připraven i speciální výukový program pro studenty a žáky Střední školy obchodu, řemesel, služeb a ZŠ Ústí nad Labem. V rámci hry s divadelními prvky a následné diskuze se studenti seznámí se svými právy, budou řešit situace, do kterých se mohou dostávat, budou diskutovat o toleranci, odlišnostech, občanské odpovědnosti apod. Dozví se také, s čím jim může ochránkyně pomoci a jak se na ni obracet.

Návštěvu Ústeckého kraje zakončí beseda s občany od 17:00 h v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Hlavní téma besedy uvede hraná scénka, jejíž hrdinové se potýkají s obtěžováním nadměrným hlukem. Diváci mohou do děje zasahovat svými zkušenostmi a radami, jak mohou aktéři děje postupovat. V následné diskuzi s veřejnou ochránkyní práv a jejími právníky se pak dozví, jak se dají problémy s nadměrným hlukem řešit, jaké jsou právní předpisy, jak může pomoci veřejná ochránkyně práv. V rámci večera se diváci dozví, jakými problémy se ochránkyně zabývá, s čím se na ni lidé obracejí apod. Vstup na večerní setkání je volný.

Zdroj: Kancelář veřejného ochránce práv

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 1.6.2015 / 1.6.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém