Orientační nabídka


 

Setkání podnikatelů s hejtmankou Ústeckého kraje

12
Ve středu 13. října v podvečer na Krajském úřadu Ústeckého kraje zorganizoval ekonomický týdeník Profit setkání podnikatelů ze segmentu malých a středních podniků s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou. Hlavním tématem byla podpora podnikání v Ústeckém kraji. Setkání s podnikateli se rovněž zúčastnil Oldřich Bubeníček, předseda výboru ZÚK pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.
 

 
 

Tisková zpráva ze 14. 10. 2010

 

 

V úvodním vystoupení hejtmanka Jana Vaňhová rekapitulovala aktivity Ústeckého kraje směrem k podnikatelské sféře. „Podnikatelské prostředí v našem kraji je do velké míry ovlivněno historicky silnou orientací na průmyslovou výrobou se zaměřením na těžbu hnědého uhlí, energetiku a chemický průmysl. Tento fakt nevnímáme jako handicap, naopak, chceme na tomto základu stavět,“ řekla v úvodu Jana Vaňhová. Zdůraznila, že Ústecký kraj je vlastníkem strategické průmyslové zóny Triangle u Žatce. V současné době kraj připravuje zpřístupnění zóny také pro malé a střední investory s jedním investičním záměrem maximálně do 2 hektarů. Dosud byla totiž prioritně zaměřená na umísťování plošně náročných investičních záměrů ve velikostech řádově 20 – 25 ha na jeden investiční záměr. Investice do této zóny dosud představuje zhruba 2 miliardy korun a kraj se na ní podílel 25 procenty. Do dvou let rozjede svou výrobu v žatecké průmyslové zóně nový investor, americká společnost Solar Turbines, která v rámci globálního koncernu Caterpillar vyrábí, renovuje a opravuje velké plynové turbíny. Investor se zavázal vytvořit 450 nových pracovních míst. O vstup do zóny Triangle projevili v poslední době zájem i další zahraniční investoři.

„Potenciál rozvoje podnikání v našem kraji vidíme i v jiných oblastech,“ uvedla dále hejtmanka. „Mezi naše priority patří také cestovní ruch, obor, který je velmi příznivý pro rozmach malých a středních podniků. V rámci programu Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení byly zrekonstruovány, rozšířeny nebo nově vybudovány některé objekty za celkem 360 milionů korun,“ dodala Jana Vaňhová.

Jako každý region i Ústecký kraj má svá specifika, která výrazně ovlivňují podnikání na území kraje. Podnikatelé a investoři se často musejí potýkat s nízkou kvalifikací pracovní síly a nedostatečnou dopravní infrastrukturou. Oběma těmto oblastem se vedení kraje věnuje jako prioritám. Kraj například druhým rokem aplikuje motivační program pro učně a středoškoláky s cílem podpořit řemeslné a technické obory. Podporu mohou získat i vysokoškoláci formou stipendia, pokud po ukončení studia budou pracovat nebo podnikat na území Ústeckého kraje.

V rámci programu setkání s podnikateli prezentoval vedoucí odboru podpory průmyslu a podnikání krajského úřadu Jan Sixta vývoj podnikatelského prostředí v regionu. V kraji nyní působí na 175 tisíc podnikatelských subjektů, z toho je 410 firem zaměstnávajících více než 100 pracovníků. V minulých letech bylo ze společného regionálního operačního programu podpořeno 182 podnikatelských projektů, jejichž realizací vzniklo více než 800 pracovních míst.

Důležitou součástí podnikatelského prostředí v Ústeckém kraji je turismus a rozvoj cestovního ruchu. Tuto oblast aktivit prezentoval vedoucí oddělení cestovního ruch krajského úřadu Jiří Válka. Představil zejména projekt Brána do Čech se čtyřmi turistickými destinacemi – České Švýcarsko, České středohoří, Krušné hory a Dolní Poohří. V kraji je 14 národních kulturních památek a také místa spojená se vznikem české státnosti. Kraj také v současnosti představuje své projekty k rozvoji cestovního ruchu na prestižní výstavě Staré pověsti české v Národním muzeu v Praze.

Na setkání s podnikateli vystoupili i zástupci skupiny ČEZ, Komerční banky Ministerstva průmyslu a obchodu.

1
Hejtmanka Jana Vaňhová (vpravo) při zahájení setkání s ponikateli.

2
Hejtmanka Jana Vaňhová v rozhovoru s předsedou výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Oldřichem Bubeníčkem.

4

5

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 14.10.2010 / 14.10.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém