Orientační nabídka


 

Setkání prezidenta Vládního prezidia Drážďany H. Hasenpfluga s hejtmanem Ústeckého kraje J. Šulcem a ředitelem úřadu J. Kubrichtem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva k setkání prezidenta Vládního prezidia Drážďany H. Hasenpfluga s hejtmanem Ústeckého kraje J. Šulcem a ředitelem úřadu J. Kubrichtem

            Prezident Vládního prezidia Drážďany Henry Hasenpflug se dnes (1. listopadu 2002) sešel s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem a ředitelem Krajského úřadu Jiřím Kubrichtem. Společně se dohodli na formě spolupráce a vyměnili si zkušenosti z krizového řízení v době nedávných povodní.

            Hejtman Jiří Šulc konstatoval, že navázání a deklarování spolupráce se Saskem je prioritou zahraničních vztahů kraje, ale kvůli nekompatibilnosti veřejné správy na obou stranách hranice se zatím stvrzení této spolupráce protahuje. Obě strany se tedy dohodly na řešení, kdy partnerskou smlouvu uzavře Ústecký kraj se saským parlamentem a oba tyto subjekty pověří výkonem činností Vládní prezidium v Drážďanech a v Chemnitz a Krajský úřad Ústeckého kraje (toto řešení bude ještě konzultováno s Ministerstvem zahraničních věcí ČR). Podle H. Hasenpfluga je drážďanské vládní prezidium ochotno začít spolupracovat prakticky ihned: „Nepotřebujeme k tomu žádná další jednání,“ dodal. Jiří Šulc zdůraznil, že tato spolupráce je nutná už kvůli řešení přes hranice přesahujících problémů – silniční síti, provázaností územních plánů v oblasti infrastruktury, chráněných krajinných oblastí, dopravy, ale i krizového řízení a dalších oblastí. „Mám také představu, že po padesáti letech by se konečně mohly spojit hranicí násilně rozdělené obce,“ konstatoval J. Šulc. Henry Hasenpflug  záměry podpořil a akcentoval řešení mimořádných situací.

            Dalším tématem rozhovorů byl projekt Enlarge-Net, který předpokládá přeshraniční spolupráci mezi městy a regiony v Sasku, Dolním Slezsku a Ústeckém kraji v oblasti přípravy rozšíření Evropské unie. Program iniciovala Evropská komise, aby podpořila přeshraniční iniciativy a spolupráci regionálních a místních úřadů v oblastech, které sousedí s kandidátskými zeměmi.  Jde o přípravu správy na administrativní, hospodářské a sociální důsledky rozšíření EU (například na migraci obyvatel), ale také o lepší porozumění sousedních regionů. Projekt předpokládá vytvoření systému, který bude schopen reagovat na výzvy EU, a to v oblastech modernizace veřejné správy, oblasti sociální, regionálním plánování, životním prostředí a krizovém řízení, v hospodářství a cestovním ruchu. K projektu se již přihlásily město a vládní prezidium Drážďany, město Chemnitz, vojvodství Wroclav, město Ústí nad Labem a další. Ředitel Krajského úřadu Ústeckého kraje Jiří Kubricht akceptoval návrh na rychlé řešení vstupu do tohoto projektu a projevil zájem o garantování oblasti krizového managementu a životního prostředí či hospodářství a cestovního ruchu.

            Závěr jednání se týkal výměny zkušeností při řešení povodňové situace a odstraňování následků škod, které velká voda na obou stranách hranice způsobila. Henry Hasenpflug sdělil, že škody v Sasku se odhadují na 6 miliard euro (tj. škody nepokryté pojištěním). V této souvislosti vyslovil hejtman Jiří Šulc prosbu, zda by saská strana nemohla uspíšit práce na opravě silnic za hraničním přechodem Cínovec. „Za tento přechod nemáme náhradní. Silnice E55 na naší straně bude opravena do konce listopadu,“ uvedl J. Šulc. Henry Hasenpflug dodal, že silnice je v oblasti Altenbergu a Dippoldiswalde tak silně poškozena, že bude uvedena do provozu nejdříve v pololetí příštího roku a každé provizorní řešení by znamenalo další a dražší následné práce. „Tato oblast, dříve turisticky velmi atraktivní, se nyní po povodni proměnila v mrtvou krajinu. Ačkoli ještě v srpnu zde lidé protestovali proti masivnímu průjezdu kamionů,“ dodal Henry Hasenpflug.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.11.2002 / 1.11.2002 | Zveřejnit od-do: 1.11.2002-1.2.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém