Orientační nabídka


 

Setkání s delegací OBSE-ODIHR na krajském úřadě

001
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Úřad pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR) vyslal do České republiky své představitele, aby se zde zabývali postavením Romů ve společnosti. Setkání na krajském úřadě se za Ústecký kraj zúčastnil radní Martin Klika, který má na starosti pracovní skupinu pro sociálně vyloučené lokality.
Tisková zpráva z 28. května 2012
 

 
 

Náplní setkání bylo několik témat: vzdělávání, protiromské nálady, preventivní aktivity Policie ČR, kriminalita.

Na úvod společného jednání byli přítomní formou prezentací obeznámeni se stávající situací v kraji v oblasti soužití s národnostními menšinami žijícími na území kraje, součástí byly informace o stavu kriminality a prevence kriminality mládeže. Vystupovali plk. JUDr. Bohumil Kotas, náměstek ředitele Krajského ředitelství pro službu kriminální policie a vyšetřování Policie ČR, který hovořil o vývoji kriminality v Ústeckém kraji, a  Bc. Martin Klika, člen Rady Ústeckého kraje, který se zaměřil na sociálně vyloučené lokality, důvod jejich vzniku a napětí konkrétně ve Šluknovském výběžku. Právě na Šluknov směřovalo nejvíce dotazů od zahraniční delegace.

Konkrétní statistická data o romské národnostní menšině na území kraje doplnil z výsledků Sčítání lidu, bytů a domů z roku 2010 PhDr. Václav Hofmann, předseda Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje.

Jednání na půdě krajského úřadu předcházela návštěva zástupců OBSE-ODIHR v základních školách určených pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, a to ve Šluknově, Rumburku a v Trmicích. Všechny návštěvy byly hodnoceny delegací kladně, komise vyzdvihla zejména podmínky vzdělávání a přístup k žákům na Střední škole a Základní škole, Trmice, příspěvková organizace.

V rámci diskuse na krajském úřadě byl členům delegace osvětlen stávající systém organizace povinné školní docházky v ČR a přiblíženy konkrétní podmínky v Ústeckém kraji.

Členové delegace na základě svých pozitivních poznatků projevili zájem o další spolupráci s odborníky na tuto oblast veřejného života, kteří působí na území Ústeckého kraje.

01
Radní Martin Klika a předseda Výboru pro národnostní menšiny ZÚK Václav Hofmann během jednání

01

01
Hlavní postavy zahraniční delegace: Ilze Brands Kehris, ředitelka kanceláře vysokého komisaře pro národnostní menšiny při OBSE, a Andrzej Mirga, poradce pro záležitosti Romů a Sintů při Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva OBSE

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 28.5.2012 / 28.5.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém