Orientační nabídka


 

Severočeská vědecká knihovna ocenila nejvěrnějšího čtenáře

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem v rámci každoroční soutěže Čtenář roku vybrala mezi svými čtenáři toho nejvěrnějšího. Stal se jím Luboš Štill, který je ústecké knihovně věrný od osmdesátých let minulého století. V loňském roce si zde během svých 161 návštěv celkem půjčil 546 knih.
Tisková zpráva ze dne 15. března 2022
SVKÚL
 

 
 

Svaz knihovníků a informačních pracovníků u příležitosti kampaně Březen – měsíc čtenářů každoročně vyhlašuje soutěž Čtenář roku, v rámci níž knihovny napříč celou Českou republikou oceňují své nejlepší čtenáře. Jedním z hlavních kritérií soutěže je vždy celkový počet výpůjček za uplynulý kalendářní rok, každý ročník je však jinak tematicky zaměřen. 

V loňském roce například knihovny své nejlepší čtenáře vybíraly mezi příznivci e-knih, letos hledají své nejvěrnější čtenáře, tedy čtenáře, kteří měli v uplynulém roce nejvyšší počet výpůjček v kombinaci s největším počtem návštěv knihovny. Podmínkou je, že nominovaní čtenáři musí být v knihovně registrováni před rokem 2020. 

Do soutěže se tradičně zapojila i Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, která mezi svými čtenáři vybrala Luboše Štilla. „Pan Štill je vášnivým čtenářem, který knihovny navštěvuje od dětství. Služby ústecké knihovny začal využívat v osmdesátých letech minulého století, kdy ještě naše knihovna fungovala pod názvem Státní vědecká knihovna Maxima Gorkého,“ uvedla ředitelka krajské knihovny Jana Linhartová

I přes omezení provozu knihovny vlivem pandemie zde měl pan Štill v uplynulém roce 161 návštěv, během nichž si celkem půjčil 546 dokumentů. Protože preferuje především naučnou literaturu, nejčastějším oddělením, které v knihovně navštěvuje, je Vědecká půjčovna. Mezi jeho hlavní oblasti zájmu patří strojařina, medicína a sport, rád si však rozšiřuje obzory i v dalších oborech a aktivně se zajímá o novinky v knihovním fondu. Přednost dává především klasickým tištěným knihám, ale v knihovně si půjčuje i e-knihy. Zároveň je pravidelným návštěvníkem cestovatelských besed a dalších akcí, které knihovna pořádá.

Ocenění nejvěrnějšímu čtenáři Severočeské vědecké knihovny předala ředitelka Jana Linhartová, ústecký Čtenář roku byl zároveň nominován do krajského kola soutěže. „V případě, že by v krajském kole zvítězil, získal by nominaci na celorepublikové ocenění. Naše knihovna by si tak na úrovni kraje připsala symbolický hattrick, neboť poslední dva roky v tomto kole zvítězil námi nominovaný čtenář,“ doplnila Jana Linhartová.   

Text: Jan Černecký (Oddělení komunikace SVKUL)

Luboš Štill se stal nejvěrnějším čtenářem ústecké knihovny
Luboš Štill se stal nejvěrnějším čtenářem ústecké knihovny

Blahopřála mu ředitelka knihovny Jana Linhartová
Blahopřála mu ředitelka knihovny Jana Linhartová

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 15.3.2022 / 15.3.2022 | Zveřejnit od: 15.3.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém